Majka priznaje da bi ubistvo njenog sina unelo nadu za mir

2255

Krvna osveta je i dalje ozbiljan problem u pojedinim državama, kao što je Albanija, piše njemački nedjeljnik „Špigel“ u svom onlajn izdanju. Neki zbog pretnji rijetko (i to samo na sat ili dva), izlaze iz kuće.
Mir nakon krvne osveteMir nakon krvne osvete

Leonard Kukaj je u posljednje četiri godine svoj dom napustio samo na par sati. Plaši se da će ga ubiti rivalski klan njegovog ujaka. I kada je u kući, živi u strahu i nemirno spava. Ponekad, u trenucima kada u dvorištu čuje neprirodne zvuke, umišlja da su napadači u blizini i da bi se u svakom momentu mogao čuti pucanj iz pištolja. Za to vrijeme njegov mlađi brat spava dubokim snom, majka takođe.

Mladom Albancu je samo 14 godina. Leonard je miran i povučen. Očigledno ima talenta za crtanje. Obožava fudbalski klub Bajern Minhen. „Moj život bi jednim hicem bio okončan“, priča plavooki tinejdžer u razgovoru za Špigel.

Njegova majka svom sinu želi samo najbolje, ali priznaje da bi „Leonardovo ubistvo unelo nadu za mir“. To bi navodno povratilo čast porodici, koja se sa pomenutim klanom godinama spori oko imanja nadomak planinskog potoka.

Ova porodica živi u porodičnoj kući u Skadru, gradu sa 96.000 stanovnika, na severozapadu Albanije, nedaleko od albanskih Alpa. Kraj je prilično siromašan, mnoge kuće nemaju vodu.

Na prolivanje krvi se odgovara prolivanjem krvi?

Skadar je prilično podjeljen, kao i ostatak zemlje. Iako se na trenutke stiče utisak da za albansko društvo ima nade, sticajem okolnosti i zbog „zelenog svjetla“ za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, korupcija, trgovina ljudima i kriminal i dalje razaraju zemlju, navodi se u tekstu. Albanija je zemlja u kojoj je krvna osveta prisutna.

„Na prolivanje krvi se odgovara prolivanjem krvi“, to je edikt koji potiče iz zakona još iz 15 vijeka. Paralelno sa pravnim sistemom u ovoj zemlji, neki građani pravdu vide onako kako to nalaže Kanun, zasnovan na „časti, krivici i osveti“. Zbog toga su životi mnogi ljudi, a među njima i djece, i dalje ugroženi. Sve počinje, naizgled bezopasnim svađama.

Leonard reporteru Špigla otkriva, kako je spor počeo prepirkom između njegove porodice i susjeda oko vode za koju su od Kukaja tražili novac. Porodica Proj je teško uvrijedila njegovu familiju, zbog čega je Leonardov ujak ubio jednog susjeda. Dvije godine kasnije uslijedila je osveta u kojoj je ubijeno dvoje članova Kukajeve porodice.

Greškom je ubijena Leonardova rođaka Marija. Metak je bio njemu namjenjen, zato Marijin otac želi smrt ovog dječaka. Pokušaja je već bilo, ali su, na sreću, prošli bezuspješno.

(DW)