SAFF

Majke Srebrenice: Žalosno je da se Tužilaštvo BiH bavi navodnim zločinima u drugoj državi

Facebook
Twitter
WhatsApp

Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” oglasilo se povodom zahtjeva Tužilaštva BiH prema hrvatskom pravosuđu za pokretanje krivičnog postupka protiv generala Republike Hrvatske koji su učestvovali u operaciji “Bljesak”.

Iz ovog udruženja su poručili da dok se Tužilaštvo BiH bavi pitanjima koja se tiču druge države, u Bosni i Hercegovini stotine ratnih zločina i dalje nije procesuirano.
“Žalosno je da se Tužilaštvo BiH bavi ratnim zločinima, koji su, navodno, počinjeni za vrijeme akcije Bljesak, dok istovremeno u Bosni i Hercegovini na stotine ratnih zločinaca nije procesuirano”, navodi se iz udruženja.

Ističu da bi prioritet u BiH trebali biti predmeti ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji BiH, a ne ratni zločini počinjeni na teritoriji druge države.

“Pozivamo Tužilaštvo BiH da energiju usmjeri na predmete koji su označeni oznakom A Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a koji su po usvojenoj Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina prioritet u radu Tužilaštva BiH”, zaključuje se u saopćenju Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA