SAFF

Marfi: BiH se kreće u pogrešnom smjeru, suočava se možda sa najgorom političkom klimom od 90-ih

Facebook
Twitter
WhatsApp

Dejtonski sporazum je izložen stalnim napadima uglavnom iz RS i od njenog predsjednika Milorada Dodika

Građani BiH žele živjeti u zemlji u kojoj oni i njihova djeca mogu uspjeti i napredovati na evroatlantskom putu. Istakao je ovo američki ambasador Majkl Marfi u svom obraćanju bh. dijaspori iz SAD na Petnaestoj godišnjoj skupštini BHAAAS u BiH.

“Nažalost, BiH se kreće u pogrešnom smjeru. Daytonskim mirovnim sporazumom osiguran je mir od novembra 1995, a sporazum je izložen stalnim napadima uglavnom iz Republike Srpske i od njenog predsjednika Milorada Dodika. Mnoge uspješne reforme na državnom nivou koje su uz dosta muke provedene nakon rata propadaju zbog ozbiljnih napada koruptivnih, sebičnih političara kojima je sopstveni interes jedino bitan. Institucijama, poput Oružanih snaga, Granične policije i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća stalno se namjerno uskraćuju sredstva neophodna za njihov uspješan rad.

Trenutno se BiH suočava sa možda najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća. Skoro svaki dan slušamo zlobnu, etnonacionalističku retoriku podjela i svjedočimo takvom djelovanju koje dolazi sa svih strana političkog i etničkog spektra i iz svih dijelova zemlje. Kao što sam već naveo, Milorad Dodik posebno je odgovoran za ove probleme. Njegova sve podlija, ksenofobična i zadrta retorika razara tkivo ove zemlje, a njegovo secesionističko djelovanje direktna je prijetnja Daytonskom mirovnom sporazumu. Njegov autoritaran pristup vlasti jasno podsjeća na, kako on kaže, njegovog „bliskog prijatelja“ Vladimira Putina, a građanima RS uskraćuje osnovna prava i slobode.

Plan gospodina Dodika za “mirno razdruživanje” Republike Srpske od BiH opasna je fantazija, nezakonita je i predstavlja prijetnju suštinskim interesima SAD u BiH. Ona je također prijetnja mirnoj, prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti unutar evro-atlantskih institucija koju ljudi u BiH žele i zaslužuju.

Nažalost, međutim, toksična politika podjela ne odražava se samo na Republiku Srpsku. Sve gori ciklus etnonacionalističkih prepucavanja ima očigledan i negativan uticaj na život svih bh. građana. Podaci OSCE pokazuju da se širom BiH povećava broj incidenata motiviranih predrasudama, mržnjom i govorom mržnje.

Etničke manjine, uglavnom bošnjački povratnici u RS, najčešće su žrtve. Srbi i Hrvati također su suočeni sa prijetnjama i diskriminacijom u područjima BiH u kojima su manjina. Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca i dalje dijele lokalne zajednice i prepreka su procesu pomirenja širom zemlje”; poručio je ambasador Marfip.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA