Mektić o Gulenovom FETO-u u BiH: Domaće policijske agencije rade na tome

561

Domaće policijske agencije u BiH provode određene aktivnosti u vezi sa djelovanjem terorističke organizacije Fetullaha Gulena, FETO, u našoj zemlji. To je za Faktor potvrdio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

– To su operativni podaci koje ja ne mogu iznositi u javnost. Da ima nekih postupanja, ima. Kao što sam ranije rekao, sve što budemo radili, radit ćemo u skladu sa zakonima i Ustavom BiH i ništa izvan toga nećemo uraditi. Što se tiče suštine operativnih podataka, na kojima rade agencije, ja sa time ne mogu niti bih želio izlaziti u javnost – kazao je ministar.

O djelovanju FETO-a u BiH govorio je nedavno i premijer Turske, Binali Yildirim, prilikom posjete našoj zemlji.

– Organizacija FETO djeluje u više od 160 zemalja. Zahvaljujem se vlastima BiH koje su učinile određene korake da bi se spriječilo njihovo djelovanje, kako u sektoru obrazovanja, tako i u poslovnom sektoru, ali mi znamo da se njihove aktivnosti još nastavljaju i zbog toga želimo da se nastave napori BiH u rješavanju ovog problema – izjavio je Yildirim nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Nakon pokušaja državnog udara, koji se desio u ljeto 2016. godine u Turskoj, mnoge organizacije, obrazovne institucije, pa čak i kompanije dovedene su u vezu sa FETO-om, odnosno Gulenom, koji je označen kao osoba koja je stajala iza ovog udara.

Istrage u vezi sa djelovanjem FETO-a se provode i u regionu. Tako su vlasti Kosova prije nekoliko dana Turskoj izručile šest prosvjetnih radnika, turskih državljana, koji su osumnjičeni da pripadaju terorističkoj organizaciji FETO.

Izvor: Faktor