Mešihat IZ u Srbiji osuđuje huškačku retoriku, tendenciozno i zlonamjerno izvještavanje medija

516

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje huškačku retoriku, tendenciozno i zlonamjerno izvještavanje agencije Tanjug o događajima u Novom Pazaru od 16.12.2020. godine, a čiji su tekst prenijeli brojni mediji.

Potpuno neprofesionalno, bez utvrđivanja činjeničnog stanja, objavili ste vijest da je u „jutarnjim časovima“ grupa „naoružanih muškaraca zaposjela gradilište islamskog centra“, te da se na tom prostoru „saobraćaj odvija usporeno, jer je na desetine vozila tutinskih registarskih oznaka parkirano uz ogradu Velikog groblja“.

Činjenično stanje je potpuno drugačije od objavljene vijesti. Niti je bilo naoružanih muškaraca, niti kolone automobila sa tutinskim tablicama koja je ometala saobraćaj, već je grupa vjerskih službenika i džematlija Islamske zajednice izašla na lice mjesta da spriječi dalju uzurpaciju dijela vakufske parcele kat. broj 2454/1 koja je obuhvaćena građevinskim radovima koji se izvode na drugoj parceli kat. broj 2454/2, dok su na putu bili parkirani automobili Regionalne TV Novi Pazar i njenog direktora Denisa Mavrića.

Islamska zajednica je pozvala i ponovo poziva nadležne opštinske i policijske organe da reaguju, tj. izađu na lice mjesta i činjenično utvrde ugrožavanje vakufskog dobra.

Do tad Islamska zajednica će uraditi sve što je neophodno, a u njenoj je moći, da se spriječi otimačina i pljačka njene imovine, bez obzira ko bili oni koji to pokušavaju učiniti.

Vakufsko zemljište koje je Islamska zajednica odbranila je u njenom vlasništvu

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji vlasnik je vakufskog dobra „Mearif“ koje se nalazi na katastarskoj parceli broj 2454/1 pokazuju podaci iz Katastra.

Podsjećamo da je ova parcela ranije bila uzurpirana od strane predstavnika paravjerske tvorevine, pa je Islamska zajednica sa svojim vjernicima poduzela je korake u zaštiti i ovog vakufskog dobra.

Tim povodom, nadležne službe Mešihata i Novopazarskog medžlisa obratile su se građevinskoj inspekciji i Policijskoj upravi zahtjevom da se zaustavi nelegalna gradnja na dijelu vakufskog dobra i zaštiti vakuf od daljeg ugrožavanja.

Islamska zajednica je od nadležnih zatražila poduzimanje hitnih zakonskih mjera u cilju zaštite imovine Islamske zajednice i sankcionisanje onih koji je ugrožavaju.