Mike Pompe, budući šef CIA-e poznat po izjavama protiv američkih muslimana

622

Jedan od najglasnijih protivnika nuklearnog dogovora administracije odlazećeg predsjednika SAD-a Baracka Obame s Iranom, poznat po kontroveznim izjavama o američkim muslimanima, kongresmen Mike Pompeo prihvatio je ponudu novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da bude novi šef Centralne obavještajne agencije.

Za njega je Trump kazao da će biti brilijantan i neumoljiv lider, a Pompeo (52) je rekao da je počastvovan Trumpovom ponudom.

Dodao je da je odluka da napusti Kongres teška, ali da je prilika da vodi “najbolje svjetske obavještajne ratnike poziv koji se ne odbija”.

‘Smrtna kazna za Snowdena’

Prema navodima agencije AP, Pompeo je poznat po snažnoj kritici nuklearnog dogovora s Iranom, a odjeknula je i njegova izjava da su muslimanski lideri “potencijalni saučesnici” terorističkih napada ako se ne ograde od nasilja koje se vrši “u ime islama”.

“Oni moraju citirati Kur'an kao dokaz da ubistvo nevinih nije dozvoljeno”, rekao je Pompeo 2013. godine.

U javnosti je poznat i po stavu da bivši službenik Nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden, koji se sada nalazi u Rusiji, treba biti osuđen na smrtnu kaznu zbog otkrivanja povjerljivih dokumenata NSA.

“Snowden treba biti doveden iz Rusije i treba mu se odrediti smrtna kazna”, rekao je Pompeo.

Kongresmen je, prema pisanju New York Timesa, povezan i s bogatom braćom Koch, koji su finansirali kampanju republikanaca i njegovu kampanju prilikom kandidature za Kongres.
‘Prekinite maltretirati braću Koch’

O njima je napisao članak pod nazivom “Prekinite maltretirati braću Koch”.

U Kongres je izabran 2010. godine, tokom vala ultrakonzervativnog pokreta “Čajanka”, član je Komiteta za obavještajne poslove Kongresa, gdje je oštro kritizirao Hillary Clinton, demokratsku kandidatkinju na prethodno održanim predsjedničkim izborima.

Pompeo je kao tinejdžer pohađao američku vojnu akademiju West Point i diplomirao prvi u klasi 1986. godine.

Izvor: Agencije/Al Jazeera