četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Milanovića i Plenkovića pjevali “Herceg-Bosno, srce ponosno”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković pjevali su pjesmu “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona, kojem su proteklih godina zabranjeni nastupi širom Evrope.

Dogodilo se to jučer na Klisu, gdje je obilježena 31. godišnjica osnivanja 4. gardijske brigade Pauci. Plenković i Milanović sjedili su u prvom redu jedan pokraj drugoga, ali se nisu niti na trenutak pogledali, niti su se pozdravili, piše Juatrnji.hr.

U pjesmi “Lijepa li si” jedan od stihova glasi: “Herceg-Bosno, srce ponosno.”Herceg-Bosna je svojevrsni ekvivalent SAO Krajine, u kojoj je postojao i zloglasni logor za Bošnjake. Osnovali su je HDZ i HDZ iz Bosne i Hercegovine 18. novembra 1991. godine, a 28. augusta 1993. proglasili su je republikom.

Hrvatska je tokom postojanja Herceg-Bosne, koja je potpuno ukinuta tek 1996., finansirala i organizirala tu samozvanu republiku. Mate Boban bio je njen predsjednik od 1991. do 1994. godine, a njegov grob može se vidjeti i u nekoliko kadrova spota pjesme Lijepa li si.

Ova paradržavna tvorevina označena je u Hagu kao udruženi zločinački poduhvat čiji cilj je bio uništenje Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA