Ministar odbrane Srbije prijeti ratom sandžačkim Bošnjacima

3271

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zatražio je od tužilaštva da djeluje i zaštiti mir i zakon povodom inicijative Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejmana Uljanina kojom se traži specijalni status Sandžaka.

Vulin je istakao da Ugljanin najprije treba da pita Bošnjake da li su spremni da zbog njegove pohlepe uđu u sukobe i ratove.

– Neka pita svoje sunarodnike hoće li mu dati svoju djecu da ih potroši u svom ludilu – rekao je Vulin

On je naglasio da Bošnjaci i Srbi u Raškoj oblasti žive dobro i u miru i da ih brinu iste brige, raduju iste stvari, a podjednako plaše budale koje, kada nisu ministri u Beogradu, traže rat za njihovu fotelju, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

– Što jedan lud pokvari, hiljade mudrih ne mogu da isprave. Djelujte silom zakona dok budala ne izazove silu po zakonu, a tada je kasno – naveo je Vulin.

Inače, Bošnjačko nacionalno vijeće na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom, zatražilo je uspostavu posebnog statusa za Sandžak, prema kojem bi funkcije državne vlasti, umjesto beogradskih, preuzele lokalne institucije. Sandžak bi tako dobio demokratski izabranu Skupštinu, Guvernera i Vladu kao nosioce izvršne vlasti, a također i vlastitu policiju i sudstvo.