Mitropolit Hrizostom: Srpska pravoslavna crkva je potcijenila virus

783

Mitropolit dabrobosnaki i čuvar patrijarškog trona SPC Hrizostom rekao je da bi se vakcinisao protiv virusa korona, ukazujući da je veliki zagovornik vakcinacije i imunizacije, kao i da je SPC potcijenila opasnost novog virusa.

-Koronavirus nas je naučio da moramo ozbiljnije shvatati iskušenja i ponašati se u skladu sa njima, jer dok je u Evropi ili Kanadi bilo dozvoljeno da samo šestoro ili desetoro vernika uđe u crkvu, kod nas je bilo na desetine i stotine ljudi, ali to je naš mentalitet i opet smo dobro prošli kako smo mogli. U tom smislu, koliko sutra bih, ukoliko bi me pozvali, prihvatio da primim vakcinu, rekao je u intervjuu za Nova.rs mitropolit Hrizostom.

Kaže da uopšte nije lako izgubiti “glavu porodice”, te da je smrt patrijarha Irineja od virusa korona za ljude u njegovoj okolini bila veliko iznenađenje, jer on je bio u veoma dobroj kondiciji, iako je, kada se govori o virusu korona, spadao u rizičnu grupu ljudi.

-Kad se to desilo, mi smo morali da pokažemo spremnost. Zato se Sinod odmah sastao i preuzeli smo upravljanje Crkvom. Po zakonima i Ustavu Crkve, ja sam kao najstariji mitropolit preuzeo vođenje Sinoda i postao mjestobjustitelj patrijaraškog trona do izbora novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Nije lako voditi Crkvu, to je istina, napomenuo je Hrizostom.

Potvrđuje da je SPC pogriješila u odnosu prema virusu korona koji je potcijenila i nije shvatala njegovu opasnost.