Mohammed bin Salman prodaje svoju političku moć

312

Autor: Steven A. Cook/Foreign Policy

Da nije protesta u Libanu i Iraku inicijalna javna ponuda (IPO) saudijske kompanije Aramco bila bi daleko najveća priča na Bliskom istoku.

Dvije najvažnije činjenice o Aramcou su sada izravno u sukobu jedna s drugom. Ta kompanija bila je centar vlasti dinastije Saud i zbog toga je bila pod strogom kontrolom dinastije. U isto vrijeme, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman je tu kompaniju učinio centralnim dijelom njegovog plana reformi zemlje, poznatog kao “Vision 2030”, obećavši da će se dionice kompanije ponuditi stranim investitorima dajući im veću kontrolu nad kompanijom.

Jasno je da je princ smatrao da IPO dolazi u dobro vrijeme i da će omogućiti zamah plana “Vision 2030”, koji nije napredovao kako su se Saudijci nadali.

Prema različitim procjenama Saudijci na prodaji dionica mogu zaraditi od 24 do 115 milijardi dolara. No, saudijski rat u Jemenu je jako skup, a Saudijci imaju velike razvojne planove i mnoge obveze. U međuvremenu, cijena barela nafte u ovoj godini kretala se između 46 i 64 dolara.

Novac će se uglavnom koristi za ostvarenje prinčevih ciljeva, preoblikovanje saudijske ekonomije i društva, ali te ciljeve treba posmatrati s velikom rezervom, jer saudijci su puno puta i prije prijestolonasljednika najavljivali ekonomske reforme s ciljem smanjenja ovisnosti o nafti, ali nikad to nisu učinili.

Prije deset godina saudijci su predstavili plan izgradnje  novih gradova. Planovi i promotivni video prikazi bili su impresivni, ali trud je propao. To je bio ogroman gubitak.

Više od svega, saudijsko vođstvo zanima da zadrži svoju moć i kontrolu. Čak i društvene reforme su u konačnici pod kontrolom i služe za očuvanje moći dinastije. Jednostavno, Mohammed bin Salman je izračunao da ima veće šanse da pridobije lojalnost svojih podanika i time učvrsti svoju moć, ako im ponudi kino-sale i filmove, koncerte, mečeve u različitim borilačkim vještinama, ako obuzda moć vjerske policije i da ženama pravo da voze automobile. Naravno, uvijek postoji rizik da će ljudi tražiti više nego što je prestolonasljednik spreman dati.

Slično je i sa IPO: to je dobro za imidž saudijske dinastije, tako da oni žele kontrolirati taj proces. Ali, nakon što dionice budu ponuđene na slobodnom tržištu, Mohammed bin Salman će izgubiti kontrolu. Odjednom će investitori zahtijevati transparentnost i pravila i tražiti zakonodavna rješenja koja će ih zaštititi od hirova vladara. To se zove tržišna ekonomija. Je li to ono što prestolonasljednik stvarno želi? On i njegove pristaše kažu da jest, ali njegovi postupci su u više navrata sugerirali nešto drugo.