Muamer Zukorlić: Nije u interesu srpskog naroda da Srbi vladaju Srebrenicom

896

Lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka Muamer Zukorlić izjavio je za beogradski „EuroBlic“ da je pomirenje Srba i Bošnjaka historijska neminovnost i da bez toga nema mira i stabilnosti na Balkanu.
Zukorlić je odgovorio na pitanje kako je moguće da se on kao poslanik u Skupštini Srbije nalazi na privremenom biračkom spisku za Srebrenicu.
– Imam dvojno državljanstvo Srbije i BiH i po tom osnovu se i nalazim na biračkom spisku. Ukoliko ne budem spriječen, glasaću na predstojećim izborima u Srebrenici. U tome ne vidim ništa čudno ni problematično – kaže Zukorlić.

Upitan zbog čega mu je toliko važna pobjeda bošnjačkog kandidata za načelnika Srebrenice, Zukorlić odgovara:

– Postoji mnogo barijera koje treba preći na putu srpsko-bošnjačkog pomirenja, a jedna od njih je Srebrenica sa svime što ona jeste i šta ona znači. Treba naći snage, posebno sa tačke gledišta srpske političke i intelektualne elite, da se Srebrenici pristupi kao mogućoj tački spajanja, a nipošto onome što ona, nažalost, sada jeste, a to je glavni kamen spoticanja budućim odnosima Srba i Bošnjaka. Mislim da uopšte nije u interesu srpskog naroda da Srbi vladaju Srebrenicom.

Na pitanje zašto misli da načelnik Srbin ne bi bolje upravljao Srebrenicom od svih dosadašnjih bošnjačkih načelnika, Zukorlić kaže: – Vidite, to što pričate čak je i moguće. Međutim, ja vam govorim o simboličkom značenju. Mislim da bi čak i u slučaju da Srbi imaju odriješene ruke da načelnik Srebrenice bude Srbin, trebalo da se od toga ustegnu. Postoje tačke koje imaju mnogo veću simboličku vrijednost od stvarne političke i materijalne vrednosti.

– Definitivno, Srebrenica je na lokalnom, regionalnom i međunarodnom planu postala jedan od simbola. Zbog toga savjetujem srpskom narodu da sa Srebrenicom komuniciraju jezikom simbola, a ne jezikom političke matematike. Mislim da je to dobro i za srpski i za bošnjački narod i za našu zajedničku budućnost – navodi Zukorlić.

Na kraju je Zukorlić istakao da „eventualni dolazak Srbina za načelnika generiše energiju koja je protiv srpskog naroda“. – Pre svijega u smislu toga da se tamo dogodio genocid, da se zna ko ga je počinio i da postoji presuda. Stvara se jedna negativna emocija. Simboli upravo imaju tu moć da stvaraju emocije. Ovo vam govorim najdobronamernije, kao savjet, a nikako jezikom nekakvog nametanja – kaže Zukorlić.