SAFF

Muftijstvo mostarsko: Tražimo da se ukloni kip gospe iz školskog dovorišta

Facebook
Twitter
WhatsApp

Povodom postavljanja katoličkih vjerskih simbola u dvorište Osnovne škole na Hodovu u Stocu Muftijstvo mostarsko izdaje sljedeće saopćenje za javnost:

Postavljanje ili isticanje vjerskih simbola i obilježja u multietničkim školama neprihvatljiv je i drzak čin zloupotrebe javnog prostora, te izazivanje vjerske i nacionalne isključivosti i netolerancije prema drugom i drugačijem.

Ovaj čin predstavlja direktni atak na malobrojnu povratničku populaciju koja je uspjela ponovo organizovati život u svojim prijeratnim domovima promovišući dobre komšijske odnose, suživot i mir.

Muftijstvo mostarsko najoštrije osuđuje čin diskriminacije nad bošnjačkom djecom koja pohađaju nastavu u područnoj školi Hodovo na području općine Stolac i podržava sve napore roditelja i djece da ostvare pravo na ravnopravnost i adekvatno obrazovanje. Molimo roditelje za strpljenje, te da ostanu ustrajni u svojim zahtjevima, da nastave sa obrazovanjem svoje djece u ovoj školi, a nadležne organe da adekvatno reaguju.

Tražimo od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, OSCE-a, Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i svih relevantnih subjekata da poduzmu sve neophodne mjere da se ukloni vjerski simbol kojemu tu nije mjesto osiguravajući svima jednakopravnost u obrazovanju, stoji na kraju saopćenja koje je potpisao muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Područna škola na Hodovu, kao dio Osnovne škole Crnići, jedna je od škola na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojima se nastava odvija po principu “dvije škole pod jednim krovom”. Osnovnu školu pohađaju i bošnjačka i hrvatska djeca, s tim da na nastavu idu odvojeno.

Kip Gospe je u dvorištu škole osvanuo svega nekoliko dana prije početka nove školske godine. Roditelji učenika koji pohađaju ovu školu već su pisali nadležnim institucijama sa zahtjevom da se uklone vjerski simboli iz dvorišta škole. No, do danas spomenik nije uklonjen.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA