SAFF

Murat Tahirović: Šta je stvarna pozadina ustupanja predmeta Tužilaštva BiH – Tužilaštvu RH

Facebook
Twitter
WhatsApp

U junu prošle glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) je ponovo prijavio Hrvatsku zbog zaključka Vlade Hrvatske iz 2015 kojim se blokira saradnja u regionu i to je tzv. Milanovićev zaključak.

MICT je tražio da se zaključak hitno povuče, kritikovao je Hrvatsku kao EU državu i naveo da ne postoji opravdanje za političko miješanje politike Hrvatske u krivične postupke.

“Kao što je slučaj već nekoliko godina, Tužilaštvo Mehanizma mora izvijestiti Savjet bezbjednosti da hrvatska vlada, pošto nije povukla svoj zaključak iz 2015. kojim je Ministarstvu pravosuđa dato uputstvo da ne učestvuje u pravosudnoj saradnji u određenim predmetima vezanim za ratne zločine, na žalost nastavlja s političkim uplitanjem u pravosudni proces. Uslijed toga, veliki broj predmeta vezanih za ratne zločine protiv bivših pripadnika hrvatskih snaga i snaga bosanskih Hrvata stoji na mrtvoj tački, i taj broj sve više raste. Tužilaštvo Hrvatske je sugerisalo da taj zaključak jeste i dalje na snazi, ali da je njegov učinak u praksi više ograničen. Međutim, tužilaštva u susjednim zemljama i dalje izvještavaju da su mnogi ranije podneseni zahtjevi i dalje neriješeni i da još uvijek nailaze na značajne poteškoće u pribavljanju saradnje od Hrvatske, uključujući pristup dokazima i osumnjičenima. Bez obzira na to, za ostajanje pri takvoj politici nije dato zadovoljavajuće objašnjenje, čak ni na papiru, a zadovoljavajućeg objašnjenja zapravo ne može ni biti, posebno kada se radi o jednoj državi članici Evropske unije. Hrvatska vlada trebala bi smjesta povući taj zaključak i omogućiti nastavak pravosudnog procesa bez daljeg uplitanja.”

Posljednji Izvještaj MICT iz juna ove godine je pozdravio hrvatsku inicijativu da se vode tri predmeta “koje su snage bosanskih Hrvata počinile nad civilima bosanskih muslimana i bosanskih Srba”, odnosno Hrvatska je pokrenula procese protiv 3 pripadnika HVO koji se kriju u Hrvatskoj.

U nastavku izvještaja se ponovo kritikuje Hrvatska jer blokira 50 predmeta i ponovo se kritikuje Milanovićev zaključak iz 2015.

“Tokom izvještajnog perioda, Hrvatska je preduzela dodatne korake ka ponovnom uspostavljanju efikasne regionalne pravosudne saradnje s Bosnom i Hercegovinom, budući da je Državno odvjetništvo Hrvatske pokrenulo svoju treću istragu u jednom od predmeta iz kategorije II koji su primljeni od Bosne i Hercegovine. Prije preduzimanja istražnih radnji čeka se rješenje županijskog suda po žalbi na odluku o pokretanju istrage. Istrage u dva predmeta iz kategorije II koje su pokrenute tokom prethodnog izvještajnog perioda su u toku. Sva tri predmeta odnose se na teške zločine koje su snage bosanskih Hrvata počinile nad civilima bosanskim Muslimanima i bosanskim Srbima i potkrijepljena su obimnim uvjerljivim dokazima. Osumnjičeni neskriveno žive u Hrvatskoj. Ti koraci su ohrabrujući, ali i dalje ostaje veliki broj neriješenih predmeta koji zahtijevaju pravosudnu saradnju. Hrvatske vlasti se mogu nadovezati na napredak ostvaren u protekloj godini tako što će omogućiti prosljeđivanje još jednog važnog neriješenog predmeta iz kategorije II i sarađivati s vlastima u Bosni i Hercegovini na rješavanju preko 50 drugih predmeta koji su tokom posljednjih pet godina bili blokirani. Kao što je ranije izviješteno, iako hrvatska Vlada još nije povukla svoj zaključak iz 2015. koji je predstavljao političko uplitanje u pravosudni proces, Tužilaštvo Mehanizma vjeruje da taj zaključak neće imati daljeg uticaja i da se na njega neće pozivati radi odbijanja zahtjeva za regionalnu pravosudnu saradnju.”

Zaključak Vlade Hrvatske iz 2015 je donesen da zaštiti hrvatske generale i Hrvatske politiku i iz posljednjeg izvještaja je jasno da je Hrvatska krenula u progon samo dužnosnika HVO koji se kriju u Hrvatskoj, a da je aktuelnu zamolnicu Tužilaštva, po pisanju medija, Milanović upotrihebio da ustvari afirmira sebe i svoj zaključak iz 2015., jer je jasno da Hrvatska već 6 godina ne preduzima ništa protiv generala Hrvatske vojske.

Ako je tačno da se predmet ustupa Hrvatskoj od strane Tužilaštva BiH, to automatski znači da su generali Hrvatske vojske amnestirani, jer Milanovićev zaključak je jasan – ne procesuirati hrvatske dužnosnike HV iz operacija oslobađanj Hrvatske.

Šta je bio interes Tužilaštva BiH da predmet navodno ustupa Hrvatskoj, pitanje je za cijelu zajednicu uključujući i međunarodnu zajednicu.

Koliko se sjećam iz jednog izvještaja OSCE-a navodno se radi se o predmetu KT-RZ183/06 (Pavle Miljavac i drugih pripadnika hrvatske vojske) za operaciju “Bljesak” i navodne zločine na području Bosanske Dubice.

Ishitrena Milanovićeva reakcija kojom je htio priskrbiti političke poene sebi je po svemu sudeći otvorila jednu drugu stranu priče u BiH, posebno imajući u vidu da je prošle godine u medijima ,a Tužilaštvo BiH nije demantiralo, objavljeno da je obustavljena istraga “Maestral”- istraga protiv Hrvatskih generala koji su navodno učestvovali u zločinima nad srpskim civilima iprilikom akcije “Oluja”.

Iz svega navedenog jasno je da se radi o tzv.srpsko – hrvatskim političkim odnosima i spinovanjima iz Hrvatske, a preko leđa naše države BiH.

I pored činjenice da je u BiH usvojena revidirana strategija za procesiranje ratnih zločina u kojoj je prioritet dat predmetima sa A liste Pravila puta Rimskig sporazuma a koji su BiH dostavljeni od MKSJ jos 2004 godine,tužilaštvo BiH i dalje nije napravilo ništa da bi nastavilo rad na predmetima sa A liste.

(Vijesti.ba)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA