Muslimanska braća pitaju Saudijsku Arabiju zašto ih mrzi

1905

U Muslimanskom bratstvu naglašavaju da još nisu pronašli nikakav uvjerljiv razlog za neprijateljstvo Saudijske Arabije prema Muslimanskom bratstvu, jer Muslimansko bratstvo nije učinilo ništa što bi naštetilo Saudijskoj Arabiji.

Zamjenik vođe Muslimanskog bratstva Ibrahim Munir u intervjuu za ”Arabi 21” kaže da je saudijski zvanični stav prema Muslimanskom bratstvu krajnje ”neshvatljiv i neopravdan”.

On je rekao: “Muslimansko bratstvo je žrtva odnosa sa Saudijskom Arabijom. Oni nisu učinili ništa što bi izazvalo postojeće neprijateljstvo. Muslimansko bratstvo se nikada nije nudilo niti nametalo kao alternativa saudijskom režimu ili saudijskom razumijevanju islama ili bilo koje druge arapske zemlje.”

”Politika Muslimanskog bratstva je stabilizacija arapskih zemalja”, kaže Munir i dodaje: ”Bratstvo još ne razumije zašto neki lideri arapskog demokratskog sistema odbijaju dati pravo egipatskom narodu da biraju svoje predstavnike i one koji njima vladaju.”

On je naglasio da ”neprijateljstvo između Muslimanskog bratstva i Saudijske Arabije ne postoji, odnosno da postoji samo sa strane saudijskog režima i to iz nepoznatih razloga.”

Saudijska Arabija je Muslimansko bratstvo svrstala u terorističke organizacije. Saudija je bila jedna od glavnih zemalja koja je podržala vojni udar koji je predvodio el-Sisi protiv predsjednika Muhameda Mursija, 3. jula, 2013. godine.

Saudijske vlasti su prije nekoliko godina uhapsile brojne saudijske daije i alime, koji su, između ostaloga, optuženi za pripadnost Muslimanskom bratstvu.