utorak, 9. august 2022 / 11. muharrem 1444

SAFF

Na ahiret preselio Muamer Zukorlić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Bivši sandžački muftija i kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muamer-ef. Zukorlić danas, 6. novembra, preselio je na ahiret u 52. godini života.

Rođen je 15. 2. 1970. u selu Orlje kod Tutina, gdje je i odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a potom i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

Studije filozofije šerijatskog prava (Usuli fikh) okončao je na islamskom univerzitetu „El-Emir Abdel-Kadir“ u Konstantini, Alžir. Postdiplomske studije iz oblasti egzegeze Kur'ana (Tefsir) okončao na univerzitetu „El-Džinan“ u Tripoliju, Libanon.

Bio je višegodišnji predavač u Medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru. Višegodišnji predavač na grupi vjerskih predmeta i arapskog jezika na Islamskoj pedagoškoj akademiji (Fakultet za islamske studije). Bio je prvi dekan Islamske pedagoške akademije, koja prerasta u Fakultet za islamske studije 2001. godine i prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. godine.

U svom vrlo dinamičnom i bogatom naučnom, društvenom i pollitičkom životu ef. Zukorlić je postigao izuzetno značajne rezultate na afirmaciji Bošnjaka i očuvanju islama i Islamske zajednice na području Srbije.

Da mu Uzvišeni podari lijepi džennet, a porodici sabur. Amin!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA