petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Na ahiret preselio podrinjski “sakupljač kostiju” Ramiz Nukić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Umro je Ramiz Nukić iz bratunačkog sela Buljim, koji je više od 20 godina tragao za posmrtnim ostacima Srebreničana ubijenih u genocidu jula 1995. godine.

– Poštovani prijatelji, komšije i rodbino, upravo je na ahiret preselio nas Ramiz Nukić iz Kamenica. Ramiza svi poznajemo po tome što je indentifikovao mnoge osobe i našao mnoge kosti naših šehida po šumama. Allaha molimo da mu se smiluje i da ga uvede u lijepi džennet, a porodici podari sabur. Ramiz je bio istinski povratnik, dobar domaćin i mnogo je dobra donio našoj zajednici. Odmori se, legendo. Svi smo mi Allahovi i Njemu se vraćamo – objavljeno je na Facebook stranici mjesne zajednice Konjević Polje.

Ramiz Nukić se u svoj Buljim vratio 2001. godine. Znajući da su mu otac i brat ubijeni na prostoru Kameničkog brda krenuo je u potragu za njihovim posmrtnim ostacima u nadi da će pronaći bar jednu njihovu kost.

I pronašao je.

Kako je ranije kazao novinarima, pronašao je blizu 300 posmrtnih ostataka koji su, nakon pronalaska, izuzeti od Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine.

– Sve bih dao da sad mogu proći kroz onu šumu, pa zaviriti u svaku paprat i u svaki grm, svratiti u svaki potočić ne bih li pronašao neki dio tijela Srebreničana poginulih u zoni Kameničkog brda – rekao je nedavno Nukić, nakon što zbog bolesti više nije bio u mogućnosti tragati za kostima ubijenih Srebreničana.

(Faktor.ba)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA