SAFF

Na današnji dan formirana Teritorijalna odbrana RBiH: Istinu o našem herojstvu i časnoj odbrani prenosimo na djecu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Osmog aprila 1992. godine Predsjedništvo RBiH donijelo Odluku o formiranju štaba Teritorijalne odbrane Republike BiH (TORBiH), čime je, ujedno, ukinut štab Teritorijalne odbrane bivše SRBiH.

Ovim povodom ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević podsjetio je na historijski značaj ovog datuma i odluka koje se donesene početkom aprila 1992. godine.

– Odluka Predsjedništva je bila strateški značajna jer su sve oružane formacije stavljene pod jedinstvenu komandu i jedinstvena obilježja, a što će kasnije dovesti do formiranja Armije RBiH, čime je agresor osujećen u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Organizirano smo prešli na odbranu naše domovine i na neki način zbili smo redove i krenuli u odbranu. Posebno ističem značaj Patriotske lige BiH, MUP-a RBiH i drugih koji su imali bitnu ulogu u odbrani od agresora. Te dobrovoljačke formacije su se među prvima suprotstavili agresorima i nakon ove Odluke su se u potpunosti potčinili štabovima TO RBiH – kazao je ministar Bukvarević.

Na zahtjev predstavnika boraca održan je i sastanak resornog ministra sa delegacijom Koordinacije boračkih saveza i organizacija ARBiH koji su uputili zajedničku čestitku u povodu godišnjice formiranje TO RBiH. Kazali su da je Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine bila jedina legalna i legitimna oružana sila u zemlji početkom aprila 1992. godine koja je okupila sve probosanske, patriotske snage u organiziranom otporu agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

– Branili smo nezavisnost i cjelovitost države, branili smo hiljadugodišnju tradiciju suživota na ovim prostorima, branili smo sve bh. građane kojima je ovo jedina domovina – poručili su branioci.

Ministar Bukvarević je istakao da je posebno važno da ovakve datume ne zaboravljamo, da ne zaboravljamo najhrabrije sinove i kćeri naše domovine, da se sjećamo našeg vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića koji nas je vodio u najtežim danima i da istinu o našem herojstvu, o našoj časnoj odbrani prenosimo na našu djecu, naše potomke koji će znati cijeniti i poštovati svu prolivenu krv za ovo što danas imamo.

– Ni ovaj datum ne možemo obilježiti okupljanjem, ali molim vas dragi sugrađani da pričamo našoj djeci, da im mi koji smo živi sudionici agresije i svih zločina prenosimo istinu, da ne uče iz kojekakvih knjiga koje pokušavaju iskriviti činjenice. Niko nema više prava i obaveze da govori o agresiji, genocidu i zlodjelima pored onih koji su je doživjeli i preživjeli, to je naš amanet i obaveza.

Država Bosna i Hercegovina jača je od svih njenih unutarnjih i vanjskih neprijatelja i njena snaga ogleda se u odlučnoj i časnoj odbrani svih principa i vrijednosti koji su se našli na udaru u razdoblju 1992-1995. i to će biti dokle god bude patriota kojima je ova država u srcu i koji su i danas spremni da je brane. Bosne i Hercegovine je bilo i bit će, nas neće jednog dana, ali ona će opstati baš kao što je opstajala i onda kada su mnogi mislili da će “Bosna šapatom pasti”, krv šehida i poginulih boraca natopila je njeno tlo i to je razlog zbog kojeg nikada ne smijemo zaboraviti ko je najzaslužniji za sve što imamo danas – poručio je ministar Bukvarević, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA