SAFF

Na Generalnoj skupštini TDBB-a Semir Efendić ponovo izabran u rukovodstvo

Facebook
Twitter
WhatsApp

U Istanbulu je u petak održana 6. redovna Generalna skupština Unije općina i gradova turkijskog svijeta (TDBB). Pored predstavnika Republike Turkiye, Skupštini je prisustvovalo 500 delegata, među kojima gosti iz 20 zemalja svijeta, uključujući i predstavnike Bosne i Hercegovine, među kojima su bili načelnici općina Novi Grad Sarajevo, Travnik, Ključ, Jajce, Olovo, Jablanica, Doboj Istok, kao i predstavnici Grada Zenica i Općine Vareš.

Generalnoj skupštini prisustvovao je i obratio se predsjednik Republike Turkiye Recep Tayip Erdogan kao i predsjednik Parlamenta Turkiye Mustafa Sentop.

Na ovom važnom događaju načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić ponovo je izabran za člana Upravnog odbora TDBB-a.

“Velika mi je čast da sam ponovo izabran za člana Upravnog odbora Unije koja okuplja gradove i općine iz 27 država te realizuje brojne projekte podrške lokalnim zajednicama iz Bosne i Hercegovine”, napisao je na svom Facebook profilu Efendić.

Općina Novi Grad Sarajevo uz druge bh. općine članica je Unije općina turkijskog svijeta (TDBB), koja predstavlja most između općina u Republici Turkiye i drugih prijateljskih općina širom Evrope i Azije te u svom radu podržava internacionalne projekte i događaje, a sve sa ciljem uspostavljanja i jačanja prijateljskih odnosa između zemalja članica Unije.

Predsjednik Turkiye Erdogan u svom obraćanju je naglasio značaj saradnje između općina turkijskog svijeta. Kazao je i da sve veće globalne političke i ekonomske krize čine ovakve organizacije vrlo važnima.

“Bit ćemo uspješni samo ako se suprotstavimo onima koji su spremni zapaliti cijeli svijet radi vlastite sigurnosti i dobrobiti” rekao je u obraćanju Erdogan.

Dodao je da je jasno da će u narednom periodu geografski prostor Euroazije postati glavni centar u svijetu.

“Čak i drevni trgovački putevi kao što je Put svile pokušavaju se oživjeti izgradnjom novih autoputeva i željeznica”, istakao je Erdogan.

Unija općina turkijskog svijeta osnovana je 12. novembra 2003. godine, s ciljem provođenja istraživanja o gradovima i mjestima u kojima se govore turkijski jezici i dijalekti ili imaju geografske, historijske i kulturne veze s turkofonskim područjima.

Unija, koja okuplja najmanje 1.179 opština članica iz 30 država, provodi niz programa i projekata s ciljem razvoja saradnje između lokalnih samouprava u prijateljskim zemljama na geografskom području koje se proteže od Balkana do Kavkaza i centralne Azije, navodi se stranici TDBB-a.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA