Najvažniji dio presude Šešelju: U BiH i Hrvatskoj su vršeni sistematski zločini nad nesrpskim civilnim stanovništvom

361

Vojislav Šešelj je od jučer pravosnažno osuđeni ratni zločinac, koji je svoju kaznu od 10 godina zatvora u cjelosti odležao u tribunalovoj Pritvorskoj jedinici, tako da neće morati da se vraća u Hag na “dosluživanje.”

Međutim, to nije najvažniji efekat ječarašnje presude Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u ovom slučaju.

Žalbeno vijeće je, što je najbitnije, poništilo jedan od najapsurdnijih nalaza prvostepene presude po kojem u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1991. i 1992. godine nije bilo “rasprostranjenog i sistematskog napada na nesrpsko civilno stanovništvo” – što je u suprotnosti sa svim tribunalovim presudama, od prve (1996) od posljednje (2017). Imajući u vidu obimne dokaze o ubistvima, mučenjima, neljudskom postupanju i drugim zločinima srpskih vojnih i paravojnih snaga počinjenih u Vokovaru, Zvorniku, širem području Sarajeva, Mostaru i Nevesinju,ni jedan razumni prosuditelj činjenica – zaključuje se u presudi Žalbenog vijeća – ne bi mogao doći do zaključka da nije postojao rasprostranjeni i sistematski napad na civilno stanovništvo. To je, inače, preduslov da se počinjeni zločini kvalifikuju kao zločini protiv čovečnosti.

Iako je Žalbeno vijeće istaklo da bi – na osnovu izvedenih dokaza – razumni presuditelj činjenica mogao da zaključi da su zločini za koje se Šešelj tereti počinjeni radi ostvarenja zajedničkog zločinačkog cilja da se nesrbi uklone sa velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Žalbeno veće nije revidiralo nalaz iz prvostepene presude prema kojem nije dokazano postojanje udruženog zločinačkog poduhvata. Pored ostalog i zato što se, kako se navodi u presudi, Šešelj nije slagao sa nekim od navodnih učesnika udruženog zločinačkog poduhtava.

Prema optužnici, u tom su zločinačkom poduhvatu, osim Šešelja, učestvovali i Slobodan Milošević, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Jovica Stanišić, Franko Simatović i drugi. Ostaje da se vidi da li će tužilaštvo imati više uspeha u dokazivanju tog udruženog poduhvata na ponovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću, bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije. To suđenje je još u toku.