subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Nakon terorističkih napada 11. septembra: Muslimani se i dalje bore protiv islamofobije u SAD-u

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) danas se održavaju komemoracije za žrtve stravičnih terorističkih napada koji su se dogodili 11. septembra 2001. godine i taj datum ostaje važan, ali nakon tog događaja duboko u vene američkog društva ušao je i problem islamofobije koja otežava život američke muslimanske zajednice, javlja Anadolu Agency (AA).

“Muslimani su i dalje meta mržnje, maltretiranja i diskriminacije kao rezultat stereotipa koje su održavali islamofobi i mediji u godinama nakon napada 11. septembra“, rekao je Hussam Ayloush, izvršni direktor ogranka Vijeća za američko-islamske odnose u Los Angelesu (CAIR-LA).

Istakao je da su organizacije poput CAIR-a pomogle da se naprave ogromni koraci u suprotstavljanju narativima koje održavaju organizacije i pojedinci koji imaju koristi od islamofobije, ali da još uvijek postoje dezinformacije koje podstiču mržnju koja se širi na internetu.

“Ove dezinformacije se onda mogu produžiti unutar školskog kurikuluma koji nije pravilno provjeren, na radnom mjestu i unutar vladinih politika. Kao rezultat toga, 21 godinu nakon napada, muslimani se i dalje suočavaju s prijetnjom ciljanog nasilja i rade na širenju narativa o muslimanima koji su autentični i tačni kako bi se suprotstavili širenju dezinformacija“, rekao je Ayloush za Anadolu Agency.

Prema statistikama američkog FBI-a, zločini iz mržnje protiv muslimana su naglo porasli odmah nakon 11. septembra.

Nakon napada, pojasnio je Ayloush, došlo je do savršene oluje američkog naroda i njegove vlade kojima je bio potreban zajednički neprijatelj, višemilionska industrija islamofobije, vojno-industrijski kompleks i rastuća prijetnja bijelog nacionalizma.

“Ovi faktori su u kombinaciji stvorili promjenjivo okruženje za muslimane i sve ostale koji se doživljavaju kao ‘drugi’. Žalosna stvarnost je da postoje ljudi i organizacije koji imaju koristi od perpetuiranja islamofobije, netrpeljivosti i rata“, rekao je Ayloush.

Islamofobija, koja se definiše kao nesklonost islamu ili muslimanima ili predrasude prema njima, i dalje je prisutna u SAD-u.

“Šezdeset dva posto muslimana izjavilo je da osjećaju neprijateljstvo zasnovano na vjeri od strane drugih, a 65 posto se osjeća nepoštovanje. To je skoro tri puta veći postotak nego među kršćanima”, rekla je Zahra Jamal, pomoćnica direktora Instituta Boniuk za vjersku toleranciju Univerziteta Rice u Houstonu, pozivajući se na studiju ove škole iz avgusta 2022. godine.

“Za muslimane, rezultati na Indeksu islamofobije su porasli sa 18 u 2018. na 26 u 2022. Internalizirana islamofobija je češća među mlađim muslimanima, koji su se suočili s antimuslimanskim praksama u popularnoj kulturi, vijestima, društvenim medijima, političkoj retorici i politici. To negativno utječe na njihovu sliku o sebi i mentalno zdravlje“, kazala je Jamal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA