Nakon velikih protesta Albanaca: Makedonska vlada poništila rješenje o izgradnji krsta u Skoplju

762

Makedonska Vlada je kasno u petak navečer, na hitnoj sjednici, donijela odluku o poništavanju rješenja skopske općine Butel o izgradnji metalnog krsta na kružnom toku na ulazu u to naselje.

Odluka je donesena zbog protivljenja člana vladajuće koalicije, najveće političke formacije Albanaca – Demokratske unije za integraciju, o izgradnji vjerskog simbola u multietničkoj općini.

Pripadnici albanske zajednice, koji su prije dvije večeri zatrpali temelje za izgradnju krsta visine 55 metara, srušili ogradu, postavili šatore i albansku zastavu na mjestu gdje je bilo planirano postavljanje tog pravoslavnog obilježja, nakon ove odluke napustili su kamp.

Potpredsjednik DUI-ja i predsjednik skopske općine Čair Izet Mexhiti, koji je sa stranačkih dužnosnika predvodio prosvjed, rekao je kako je postignut institucionalni dogovor, uz posredovanje međunarodne zajednice.

Dodao je kako se prosvjednici povlače zbog pravoslavnog blagdana Zadušnica, kako ne bi došlo do sukoba, imajući u vidu da preko tog dijela naselja prolazi mnogo građana koji idu na groblje.

U sukobima Albanaca i Makedonaca u petak navečer, koji su organizirali protuprosvjed koji je imao za cilj obranu odluke o izgradnji vjerskog obilježja, ozlijeđene su tri osobe.

Na području Skoplja već su izgrađena dva krsta, od kojih je najimpresivniji na uzvišici Vodno, koji se vidi iz skoro svih dijelova grada.

Izvor: Agencije/Al Jazeera