Naser Orić i Sabahudin Muhić pravomoćno oslobođeni optužbi!

1644

Apelaciono odjeljenje Suda BiH izreklo je presudu kojom su komandant odbrane Srebrenice Naser Orić i Sabahudin Muhić, pripadnik ARBiH, pravomoćno oslobođeni svih optužbi.

Tužilaštvo nema pravo žalbe na ovu presudu.

Nakon što je Sud izrekao olobađajuću presudu i nakon što je ta informacija došla do okupljenih ispred zgrade suda, uslijedili su povici oduševljenja i aplauzi.

Advokatica Nasera Orića, Lejla Čović, kratko je okupljenim novinarima, nakon odluke suda, rekla – “Očekivana presuda”.

Prije početka izricanja presude ispred zgrada Suda BiH okupio se veliki broj ljudi koji su davali podršku Oriću i Muhiću. Došli su, kako se moglo čuti, iz svih dijelova naše zemlje.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 9. septembra 2015. godine optužnicu koja Nasera Orića i Sabahudina Muhića tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Na teret su im stavljena navodna ubistva trojice zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića u selima Zalazje, Lolići i Kunjarac, općine Srebrenica i Bratunac.

Nakon okončanog glavnog pretresa prvostepeno vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je 9. oktobra prošle godine izreklo presudu prema kojoj su Orić i Muhić oslobođeni optužbe jer Tužilaštvo nije uspjelo van razumne sumnje dokazati navode optužnice.

Nakon održane sjednice vijeće Apelacionog odjeljenja donijelo je drugostepenu odluku kojom se uvažava žalba Tužilaštva, te se ta presuda ukida i određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Suđenje pred vijećem Apelacionog odjeljenja u sastavu: Tihomir Lukes, Dragomir Vukoje, Senadin Begtašević, počelo je 3. septembra ove godine.

Izvor: Faktor