SAFF

Nena Semiha ima blizu 90 godina i uživa u crtanju

Facebook
Twitter
WhatsApp

U staroj kući u naselju Arraba blizu Dženina na sjeveru Zapadne obale, živi Palestinka Semiha Lahluh. Ima 87 godina i njen hobi je crtanje. Drhtavom rukom drži bojice ili kist i crta svoje uspomene ili nešto što ugleda u svojoj okolini.

U proteklih šest godina nena Semiha naslikala je oko 400 različitih slika i crteža  koji prikazuju cvijeće, kuće, ptice i druge životinje. Svoje radove brižljivo čuva, a svaka slika ima svoju priču.

„Učinilo mi se jedanput da vidim psa kako goni neku životinju i poželjela sam da to nacrtam, pa sam od svog unuka zatražila da mi kupi pribor za crtanje i tako sam počela. Bio je to smiješan, ali lijep, početak.“, objašnjava nena kako se počela baviti ovim hobijem koji je čini jedinstvenom u svijetu.

«Crtanjem prekraćujem slobodno, a uz to, crtanje me čini veoma sretnom, a porodica i prijatelji se raduju zbog mene“, kaže.

Nena Semiha svoje slike čuva za sebe i nikome ih ne poklanja niti pristaje da ih proda: „Ako neko hoće da nešto naslikam za njega, rado to činim, ali ono što naslikam za svoju dušu, od toga se ne mogu odvojiti.“

Pored slikanja na listovima papira, nena Semiha slika i na zidovima, pa je tako vanjske zidove svoje kuće oslikala cvijećem.

Njena kćerka Kifaja, nada se da će svojoj majci organizirati izložbu. „Njene slike su veoma jednostavne“, kaže „ali, svaka ima priču koju je moja majka u poznoj starosti svojom drhtavom staračkom rukom prenijela na crtež.“

Nenina rodbina veoma je ponosna na nju, te joj pružaju svu potrebnu pomoć i bodre je da tako nastavi. „Često puta vidim kako moja majka stoji na ulici i promatra neke slike po izlozima, a zatim se vrati kući i to isto naslika. Njene slike su odraz njenih sjećanja, nadanja, želja, ali najvažnije je to što je ovaj hobi ispunjava. Nikad je nismo vidjeli tako sretnu.“, kaže Kifaja.

Nena Semiha nema svoj atelje i njen pribor za slikanje je veoma jednostavan, ali ona ima 23 unučadi i s ponosom ističe da je svi u njenom kraju zovu umjetnicom.

Pripremio: Abdullah Nasup

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA