ponedjeljak, 21. novembar 2022 / 27. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Nermin Nikšić: Izjava kako musliman ne može suditi muslimanu je čisti šovinizam

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Sudija Bošnjak je presudio muslimanu koji je u ime džihadista pobio Srbe u Srebrenici, izjavio je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci, nakon što je bivši komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić oslobođen optužbi za ubistvo tri Srbina 1992. godine u istočnoj Bosni.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da su današnje izjave previše, pa čak ako su i od čelnika SNSD-a i HDZ-a. Izjava kako musliman ne može suditi muslimanu, smatra Nikšić, je čisti šovinizam.

„Izjave ovakvog tipa ni na koji način se ne mogu drugačije tumačiti jer su u suprotnosti s Ustavom, zakonima i ustaljenom pravnom praksom u svim demokratskim sistemima. Sudija je onaj koji je kvalifikovan da donosi na zakonu zasnovane odluke, a oni na koje se presude odnose su krivi ili nedužni ne zbog toga kako se zovu, već zbog toga da li je u sudskom postupku dokazano da su neko djelo počinili ili ne“, izjavio je Nikšić za agenciju Patria.

Smatra da je krajnje vrijeme da političari u Bosni i Hercegovini prestanu komentarisati sudske presude i njihov sadržaj. To je, podsjeća, elementarno u sistemu vladavine prava.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA