Netanyahu nudi Palestincima pomoć – zauzvrat želi dozvolu nastavka kolonizacije Zapadne obale

189

Piše: Abdullah Nasup

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, u ponedjeljak je na sastanku užeg kabineta izraelske vlade predložio plan pružanja podrške palestinskim projektima izgradnje u Zoni C na okupiranoj Zapadnoj obali, da bi zauzvrat Izrael dobio pravo proširenja gradnje u kolonizatorskim naseljima u tom području.

Zona C, prema Sporazumu iz Osla, je zona koja je pod punom kontrolom izraelske vlade i obuhvata 61% ukupne površine Zapadne obale.

Izraelska državna televizja izvjestila je kako su članovi užeg kabineta raspravljali o prijedlogu i da su neki članovi izrazili rezerviranost prema iznesenim prijedlozima. Neki članovi kabineta smatraju da je to pitanje veoma osjetljivo. Postoji mogućnost da je iznošenje ovog plana povezano sa posjetom Donalda Trumpa i Jareda Kushnera regiji, koja se očekuje uskoro, i sa njihovom Pogodbom stoljeća.

Vijest da je vlada raspravljala o ovom planu izazvala je oštro negodovanje izraelske desnice i grube riječi upućene izraelskom premijeru. Neke izraelske i samirijske vjerske skupine izrazile su zabrinutost zbog ovog plana.

„Palestinska samouprava izvana dobija ogromnu pomoć za izgradnju u ovoj zoni, a cilj je samo jedan i to je jasno: izgradnja terorističke države u srcu Izraela. Nadamo se da ovo nije naznaka u kojem pravcu će djelovati nova vlada nakon izbora“, prenio je Haaretz dio zajedničkog saopćenja vjerskih vođa Jezraela Ganitza i Mojsije Degana.

Predsjednik Regionalnog vijeća južnog Hebrona, Johaj Dimiri izrazio je „zapanjenost i razočarenje“ Netanyahuovim prijedlogom, dok je Hananiel Dorani, predsjednik Kolonizatorskog vijeća Zapadne obale, izjavio da je Netanyahuov prijedlog „predaja palestinskoj strani“, te da „nije logično da se nastavak izraelske (kolonizatorske) gradnje uslovljava pokretanjem palestinskh projekata gradnje.“

Vođe kolonizatorskih udruženja pozvale su izraelsku vladu da se prema pitanju palestinske gradnje u ovoj zoni odnosi sa „gvozdenom pesnicom“ i pozvali su vladu da dozvoli izgradnju kolonija na Zapadnoj obali i u dolini rijeke Jordan, bez ikakvih uslova i ograničenja, prenio je izrealeski portal I24.

Prema izraelskim i palestinskim podacima, na Zapadnoj obali živi oko 670.000 doseljenika u ukupno 395 kolonija.

Ova kolonizacija je suprotna međunarodnom zakonu. Vijeće sigurnosti UN-a u decembru 2016., donijelo Rezoluciju broj 2334, kojom se traži „momentalno obustavljanje svih kolonizacijskih aktivnosti na okupiranoj palestinskoj teritoriji“.