ponedjeljak, 27. juni 2022 / 28. zu-l-ka'de 1443

SAFF

Neustavan i diskriminirajuci prijedlog da se najbolji nastavnici nagrađuju svetosavskom nagradom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), entiteta u Bosni i Hercegovini, nastavljena je danas raspravom o prijedlogu zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju. Ni ova sjednica entitetske skupštine nije prošla bez skandaloznih poteza srpskih političara, te je u navedenom prijedlogu zakona predloženo da nastavnici koji budu ostvarili izuzetno dobre rezultate u radu dobiju nagradu, koju su oni koji su zakon uređivali nazvali “Svetosavska nagrada”.

Poslanici poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u NSRS Begija Smajić, Edin Ramić i Senad Bratić uputili su dva amandmana u kojima traže da se u prijedlogu zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju Član 125. Stav (9) predloženog Zakona briše, kao i Član 140.

”Sam naziv ‘Svetosavska nagrada’ diskriminirajući je prema nesrpskom narodu, odnosno bošnjačkom narodu, imajući u vidu same stavove i poglede ovog srpskog prosvjetitelja prema drugim narodima, islamu i muslimanima, navodi se u amandmanu”, rekla je Begija Smajić, zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu u NSRS, dodavši:

”Ovako značajna nagrada predviđena za izvanredne rezultate u nastavi, nastavnom procesu i vrednovanju, postignuća i uspjehe ne može biti nagrada koja u svom nazivu preferira srpskog prosvjetitelja u odnosu na druge narode što je u suprotnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavom RS-a kao i Ustavnim amandmanima konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda i građana u BiH i RS-a. Bošnjaci se ne mogu identifikovati sa nazivom i formom ‘Svetosavska nagrada’ koja je predviđena za navedene rezultate u predmetnom zakonu ‘Nagrada za najboljeg nastavnika-profesora’ bi bio općeprihvatljiv naziv za zasluge prosvjetnih radnika, koji kao i učenici, pripadaju različitim nacionalnostima i konfesijama.”

Napominje i da prema odlukama Ustavnog suda Republike Srpske ( UV – 4/07) prilikom odabira simbola, pa makar se radilo i o nazivima isti moraju biti takvi da su ili neutralni ili da odražavaju interes sva tri konstitutivna naroda.

”Imajući u vidu historijske okolnosti, tradiciju, kulturno naslijeđe očigledno je da je naziv ‘Svetosavska nagrada’ odraz historije samo srpskog naroda te iz tog razloga predloženo je da se navedeni član briše”, poručila je Smajić.

(Agencija Anadolija)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA