Njemačka uhapsila 12 radikalnih desničara, planirali su terorističke napade

268

Njemačke vlasti izdale su nalog za pritvor dvanaestorice pripadnika radikalne desnice zbog osnivanja terorističke organizacije koja je planirala destabilizirati i rušiti njemački ustavni poredak, prenose njemački mediji.

“Cilj desničarske terorističke organizacije je slabljenje i konačno rušenje državnog i društvenog poretka SR Njemačke. U tu su svrhu napadima na zasad nepoznate političare, izbjeglice te građane muslimanske vjeroispovijesti trebali biti izazvan iuslovi slični građanskom ratu”, sopćilo je Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Svi uhapšeni su njemački građani

Sva dvanaestorica njemački su državljani i uhapšeni su u petak u koordiniranoj akciji policije u šest njemačkih saveznih zemalja. Policiji nije pošlo za rukom da uhapsi i trinaestog osumnjičenoga koji, zajedno s četvoricom uhapšenih, pripada jezgri terorističke ćelije.

Njemački mediji u nedjelju javljaju da je ova radikalno desna skupina promatrana već neko vrijeme, a neslužbeni koordinator skupne, 53-godišnji Werner S. iz Augsburga, poznat je kao potencijalno nasilan pripadnik desne scene i zato je bio pod stalnom prismotrom.

Kod uhapšenih su pronađeni oružje, granate i zabranjeni propagandni materijal

Vlasti su od osnivanja ćelije u septembru prošle godine pratile telefonsku i internetsku komunikaciju pripadnika skupine, koja je prošle sedmice u blizini Muenstera održala sastanak.

Prilikom policijske akcije u petak pronađeno je i oružje te veća količina zabranjenog propagandnog materijala. Dnevnik Koelner Stadt Anzeiger javlja da su kod osumnjičenih pronađene i granate.

Skupina se nazvala Tvrda jezgra

Dnevnik Welt am Sonntag piše, pozivajući se na istražne krugove, da se skupna nazivala Tvrda jezgra (“Der harte Kern”) i da je njegovala bliski kontakt s ostalim radikalno desnim grupacijama poput Sinova Odina (po germanskom bogu rata Odinu), o kojima se više doznalo 2015. kada su u Finskoj organizirali oružane patrole radi zaštite domaćeg stanovništva od dolaska izbjeglica.

Zbog podrške liberalnoj izbjegličkoj politici njemačke kancelarke Angele Merkel u junu 2019. godine ubijen je demokršćanski političar Walter Lübcke, a za ubistvo je osumnjičen pripadnik radikalno desne scene.