SAFF

Njemački FAZ: Schmidt će promijeniti Izborni zakon, ako treba i dekretom

Facebook
Twitter
WhatsApp

Visoki predstavnik Christian Schmidt u intervju za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung rekao je da nije nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH jer su oktobarski izbori bili preblizu ali da ne odustaje od svog plana.

Novinar Michael Martnes koji ga je intervjuisao na svom Twitter profilu podijelio je najzanimljivije dijelove razgovora.

Schmidt je kazao da će se držati svog plana, ali nakon izbora.

“Bili smo preblizu izbora za velike intervencije”, rekao je Schmidt te dodao da bi nakon izbora mogao intervenisati jer “blokade nisu riješene”.

Napomenuo je da ako posegne za Bonskim ovlastima i promijeni Izborni Zakon i Ustav Federacije BiH izmjene će biti takve da se ne mogu sudski osporiti.
“Kada budem donosio odluke donosit ću ih tako da budu proceduralno opravdane i pravno obavezujuće. Inače, ovaj proces ne bih ni započeo”, rekao je Schmidt.

Upitan da li ima podršku SAD-a, Brisela i Berlina za svoje planove, Schmidt je kazao da je on razgovarao sa svima.

“Svima sam jasno dao doznanja kako vidim svoj opis posla. Ja nisam izvršni sekretar potpisnica Dejtonskog sporazuma. Također, sugerisao bih nekim domaćim igračima u BiH da ne potcjenuju moju nezavisnost”, rekao je visoki predstavnik.

Schmidt je također govorio o tome da su mu pojedini bošnjački političari kazali da se neke osobe bošnjačkog porijekla izjašnjavaju kao Hrvati,

“Neko mi je iz bošnjačkog stranačkog miljea jednom rekao da nije prava hrvatska reprezentacija ako se neko sa prepoznatljivim bošnjačkim porijeklom izjašnjava kao Hrvat”, rekao je Schmidt, prenosi DW.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA