SAFF

Novi Grad: Vodotok bio zapušten, obale zarasle šibljem: Miljacka u “novom ruhu”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Nakon što se u prethodnom periodu radilo na uređenju i čišćenju korita i obala Miljacke, od Tržnog centra Wisa do željeznog mosta u Bačićima, i dalje nizvodno od mosta, Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine nastavila realizaciju projekta značajnog za prevenciju nastanka poplava.

Radovi se izvode na lokalitetu donjeg Telalovog Polja, od željezničkog mosta nizvodno prema ušću u rijeku Bosnu, gdje je vodotok vrlo zapušten, a obale zarasle šibljem i drugim rastinjem, a korito zatrpano šutom i drugim otpadnim materijalom.

Radnici firme Harysco d.o.o., koja je procedurom javne nabavke izabrana za izvođača radova, vrše sječu šiblja, niskog rastinja, okresivanje i rasijecanje stabala sa lijeve i desne strane korita. Također, vrše i mašinsko čišćenje i uklanjanje materijala sa erodiranog dna korita, te mašinsko čišćenje i uklanjanje ada i nanosa pri obalama u cilju formiranja normalnog proticajnog profila.

S obzirom na to da je u ovom dijelu rijeke korito suženo i značajno smanjen proticajni profil, bilo je neophodno uraditi njegovo pročišćavanje, ali i čišćenje obala rijeke. Time će se vodotok vratiti u granice regulisanog korita i osigurati bolji protok vode, što će spriječiti izlijevanje rijeke iz korita, a samim tim i plavljenje okolnog područja.

Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano je u proteklim godinama radila na prevenciji nastanka poplava, što je doprinjelo značajnom smanjenju poplava na njenom području.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA