SAFF

Novi komandant KFOR-a je turski general Ozkan Ulutas

Facebook
Twitter
WhatsApp

Uoči stupanja na dužnost novog komandanta KFOR-a, predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u utorak turskog general-majora Ozkana Ulutasa u pratnji odlazećeg komandanta italijanskog general-majora Angela Michela Ristuccia, prenosi Anadolu.

Predsednica Osmani je izrazila puno poverenje u blisku saradnju s general-majorom Ulutasom tokom njegovog rukovođenja KFOR-om u ispunjavanju zajedničkih ciljeva za mir i bezbednost na Kosovu i regionu, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Tokom sastanka, Osmani je istakla potrebu za povećanjem i produbljivanjem saradnje između KFOR-a i institucija Republike Kosovo, u cilju efikasnog upravljanja izazovima regionalnog bezbednosnog okruženja i šire.

Ona je upoznala dolazećeg komandanta KFOR-a s bezbednosnim izazovima “koje na severu zemlje izazivaju nelegalne strukture na čelu sa Srbijom, koja je predvodila i napade na pripadnike KFOR-a 29. maja, kao i uzastopne napade na Kosovsku policiju i novinare”.

Turski general-major Ulutas jednogodišnju komandu nad KFOR-om preuzeće u oktobru. Ovo će biti prvi put da vojni zvaničnik Turkiye komanduje mirovnom misijom NATO-a na Kosovu, od 1999. godine.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA