Novi slučajevi koronavirusa potvrđeni u Iraku, Libanu, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Alžiru

329

Uprkos pojačanim mjerama, u ponedjeljak je zabilježeno povećanje broja slučajeva zaraze korona virusom u pet arapskih država – Iraku, Libanu, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Alžiru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Irak je potvrdio još tri smrtna slučaja od virusa, čime je broj umrlih povećan na 23, saopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Iz Ministarstva je navedeno da su u posljednja 24 sata zaražene još 33 osobe čime je onih koji su pozitivni na virus povećan na 266.

Kao mjere predostrožnosti, većina iračkih provincija odlučila je u potpunosti zatvoriti svoje granice, poput Erbila i Sulaymaniyaha.

Prošle nedjelje, Bagdad je zatvorio škole i univerzitete na 10 dana i zabranio putovanje u područja pogođena virusom.

I u Saudijskoj Arabiji registrovan je 51 novi slučaj korona virusom, čime je broj povećan na 562, navedeno je iz Ministarstva zdravstva.

Iz Ministarstva je potvrđeno da nema smrtnih slučajeva i kaže da se do sada oporavilo ukupno 19 osoba.

Iz UAE su naveli da je broj zaraženih korona virusom porastao na 198, nakon što je 45 novih slučajeva potvrdila Farida al-Hosani, šefica za zarazne bolesti u Odjelu za zdravstvo u Abu Dabiju.

Kako je kazala, od korona virusa oporavila se 41 osoba.

Alžirsko ministarstvo zdravstva također je potvrdilo 29 novih slučajeva, čime je broj zaraženih u toj državi povećan na 230.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio na većinu zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima portala “Worldometer”, korona virusom je dosad u svijetu zaraženo 358.823 ljudi, a od posljedica zaraze preminule su najmanje 15.433 osobe. Izliječeno je 100.658 osoba.