SAFF

Nura Begović: Nije prvi put da Schmidt vrijeđa žrtve genocida

Facebook
Twitter
WhatsApp

Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” u izjavi za Politicki.ba rekla je da današnja izjava Christiana Schmidta koju je izrekao na konferenciji u Budimpešti nije prva “kojom visoki predstavnik vrijeđa žrtve genocida u Srebrenici”.

“O kakvom to ‘stilu gencida’ govori visoki predstavnik. Zapadnom? Istočnom? Manje snažnom i važnom? Više snažnom i važnijem? Zna li on uopće šta govori? O snazi genocida i posljedicama koje je prouzročio sve su rekle sudske presude i ne može Schmidt sada genocid razvrstavati po nekakvim svojim stilovima. Pitam kakva mu je namjera”, kazala je za Politicki.ba Nura Begović, ne krijući bijes zbog današnje Schmidtove izjave.

Begović navodi da ovo nije prvi put da Schmidt, kad govori o genocidu i žrtvama genocida “lupa gluposti” i da ga je ona, na jednom sastanku upriličenom sa žrtvama pitala da “slučajno nije bolestan”.

“Bojim se da se iza ovakvih njegovih ispada krije namjera da se omalovaže žrtve genocida i tako minimizira priča o genocidu, što godinama rade politike koje su počinile genocid”, poručuje Begović.

Begović, u ime žrtava zahvaljuje svima koji su odmah reagirali na, kako kaže “bezobrazne izjave” Christiana Schmidta, koje će mu, poručuje, žrtve genocida “dobro upamtiti”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA