NY Times: Trump ne zna šta da radi sa sirijskim pitanjem

275

The New York Times se pita zna li Trump kakva je njegova politika u Siriji, a u njegovoj posljednjoj odluci da povuče američke trupe sa tursko-sirijske granice vidi novi dokaz kontraditorne politike Bijele kuće, koja je uzrok smanjenja povjerenja kod saveznika i koja mnogo civile dovodi u opasnost.

Ovaj ugledni američki list podsjeća da su se kurdski separatisti, Turska i SAD, dogovorili da se formira sigurna zona duž granice u dubinu od pet kilometara u sirijsku teritoriju, kako Turska ne bi izvršila vojnu operaciju protiv kurdskih separatističkih snaga. Prema sporazumu, kurdske snage su se trebale rasformirati na tim područjima, a kontrola nad njim biti prepuštena zajedničkim američko-turskim patrolama. Pri tome je Turska obećala i da će njena avijacija učestvovati u praćenju i lociranju ostataka terorista ISIL-a. No, „Trump je kompletan dogovor doveo u pitanje popustivši pod pritiskom Redžepa Erdogana i objavivši da se američke snage neće suprotstaviti turskoj vojsci, ukoliko uđe na sirijski teritorij da bi otjerala kurdske borce iz graničnog područja“, navodi list i ovakvu Trumpovu izjavu  tumači kao saglasnost Bijele kuće s turskom vojnom operacijom. S druge strane, Trumpovi tweetovi od ponedjeljaka odaju utisak da je možda počeo mijenjati mišljenje i da neće dati Turcima zeleno svjetlo za napad koji je, kako piše NYT, bio izvjestan, jer bi se time narušilo i ono malo povjerenja koje je kod Kurda ostalo prema SAD-a i ugrozio nastavak borbe protiv ISIL-a.

„Još jednom je predsjednik reagirao ishitreno nakon razgovora sa Erdoganom, neobavijestivši Pentagon i Ministarstvo vanjskih poslova, također ostavljajući kongres i svoje saveznike u neznanju. U vrijeme dok je kongres vodio žestoku raspravu o nužnosti ostanka određenog broja američkih trupa na sjeveru Sirije, da bi bili protuteža Turskoj, Rusiji, Iranu i iranskim saveznicima, i da bi rukovodili nastavkom borbe protiv ISIL-a, Trumpova odluka iz decembra dovela je do ostavke ministra odbrane Jim Mattisa i specijalnog izaslanika saveza za borbu protiv ISIL-a Bretta McGurka“, piše NYT i dodaje kako ministarstvo odbrane nastoji sanirati štetu koju je Trump izazvao svojim izjavama, pa je Pentagon izjavio da američke snage ne podržavaju eventualnu tursku operaciju na sjeveru Sirije i da neće biti dio nikakve operacije te vrste.

Sam Trump se, izgleda, predomislio, pa je u svojim tweetovima zaprijeto da će uništiti tursku ekonomiju, ako Turska učini bilo šta što on smatra prekoračenjem „ograničenja“.

„Erdogan već dugo vremena prijeti vojnom operacijom u Siriji, a otkako je u martu izgubio vlast u Istanbulu, traži načina da podigne svoju popularnost. On želi da milion sirijskih izbjeglica koje žive u Turskoj smjesti u „sigurnu zonu“ na tlu Sirije, naročito stoga što su sirijske izbjeglice postale politički teret za njega“, navodi NY Times i upozorava da će kurdske snage, „ukoliko se budu morale braniti od turske invazije, vjerovatno povući svoje borce sa frontova protiv ostatka ISIL-a i možda napustiti čuvanje oko deset hiljada zarobljenih pripadnika ISIL-a.“

„Nije jasno hoće li Turska izvršiti punu invaziju, a na osnovu Trumpove naredbe američke trupe povukle su se sa dva vojna položaja. U isto vrijeme, Kurdi vrše demontažu svojih utvrđenih položaja, a zajedničke američko-turske patrole su obustavljene, kažu zvanični izvori, dok kongres prijeti sankcijama Turskoj.

Može se činiti paradoksalno, ali rušenjem jednog moćnika kojem se tako divi, Trump može dovesti SAD u koliziju sa Turskom. Također je doveo sebe u sukob s Pentagonom i svojim republikanskim saveznicima. On još jednom može promijeniti svoju odluku, djelimično ili u cijelosti. No, kako će sada saveznici gledati na Sjedinjene Države koje su smatrali zaštitnikom i kako će neprijatelj gledati na SAD i hoće li ih se plašiti?, završava NY Times.