petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Obilježena 30. godišnjica 4. korpusa Armije RBiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Nakon Prozora, Konjica, Jablanice, Stoca i Čapljine gdje je jučer na spomen-obilježjima položeno cvijeće, danas je u Mostaru održana centralna manifestacija obilježavanja 30. godišnjice Četvrtog korpusa Armije RBiH.
Tako je na Šehitlucima polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata počast šehidima i poginulim borcima Četvrtog korpusa, koji je bio i ostao simbol odbrane Mostara i Hercegovine, kako je to rekao jedan od ratnih komandanata, Esad Humo.

“Borili smo se da preživimo”

– Često me pitaju jesmo li se mi borili za ovo što imamo danas, a ja imam odgovor na to pitanje: Borili smo se da preživimo i mi i država. I, tu smo pobijedili i u tom kontekstu treba sve to posmatrati. Nažalost, postoje i oni koji pokušavaju sve to minimizirati u smislu da su to ratna vremena koja treba zaboraviti. Ne! To ne treba i ne smijemo zaboraviti, jer, historija je učiteljica života- kazao je Humo.

Ratni komandant, Šerif Špago ukazao je na to da je Četvrti korpus AR BiH dao nemjerljivi značaj odbrani države BiH.

– Uz Peti korpus Armije RBiH, Četvrti korpus je u najtežim uslovima izvodio borbena dejstva imajući u vidu da je prije svega branio BiH od dva agresora i sigurno će zlatnim slovima biti upisan u historiju BiH. Naša obaveza je da se na ove datume sjećamo naših poginulih boraca i da na mlađe generacije prenosimo ono što se dešavalo u tim turbulentnim vremenima – kazao je Špago.

Održana svečana akademija

Sead Đulić, koji je bio na poziciji pomoćnika komandanta Četvrtog korpusa potcrtao je kako ne bi bilo BiH da ne nije bilo Četvrtog korpusa, njegovih jedinica i njihove odlučne borbe.

– BiH bi, kako to često kažemo, bila svedena na sarajevsku avliju. Mi smo ovdje, uprkos, dvjema žestokim agresijama odbranili najjužniji dio zemlje i pomrsili predratne planove o podjeli BiH, bez obzira što je neki prećutni dogovor nekih iz državne vlasti u Sarajevu bio kontra onog što smo ovdje radili. Mi smo iz neposlušnosti odbranili državu, a nismo adekvatno nagrađeni za to, ni mi koji smo to iznijeli, učesnici, borci i narod. Jer, nigdje jedinstvo naroda i Armije nije bilo kao ovdje. Ovdje se nije znalo ko je mobilisan, a ko nije. Svi su bili dio jednog odbrambenog fronta protiv novog fašizma sa istoka i zapada koji je atakovao da na Neretvi podijeli državu – naglasio je Đulić.

U okviru obilježavanja ove godišnjice u Narodnom pozorištu Mostar je održana svečana akademija.

(Vijesti.ba)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA