Obradović: Ono što je Tuđman nečasno radio u ratu, to Zoran Milanović odlikuje u miru

230

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nastavlja da ponižava državu Bosnu i Hercegovinu, a naročito žrtve udruženog zločinačkog poduhvata, kako je to presudio Tribunal u Haagu, saopćili su iz Nezavisnog bloka.

– Nakon što je prošle godine odlikovao jedinice odbjeglog penzionisanog generala Zlatana Mije Jelića, optuženog za ratne zločine u BiH, Milanović ove godine nastavlja sa odlikovanjem jedinica HVO-a koje su učestvovale u ratnim zločinima. Ako je tačno pisanje medija, da će Milanović odlikovati jedinicu za posebne namjene “Ludvig Pavlović”, koja je dobila ime po jednom od ustaških terorista koji su izveli upad u Jugoslaviju kod Bugojna davne 1972. godine, onda je aktuelni hrvatski predsjednik odlučio postati najradikalniji hrvatski predsjednik nakon Franje Tuđmana – saopćili su iz Nezavisnog bloka.

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH Amer Obradović koji je i sam bio maloljetni logoraš tzv. “Herceg-Bosne” ističe da je očito da ono što je Tuđman nečasno radio u ratu, a o čemu je pravosnažno presudio i Haag, to u miru odlikuje Zoran Milanović.

– Ta je jedinica, mi to dobro znamo u Hercegovini, bila je zadužena za etničko čišćenje Bošnjaka, bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata i to je pravosnažno utvrđeno bez razumne sumnje. Upravo ovih avgustovskih dana kada se žrtve tzv. “Herceg-Bosne” sjećaju strašnih zločina u kojoj je Vojna policija HVO-a imala jednu od ključnih uloga, Milanović gazi po žrtvama, međunarodnim presudama i demokratskim vrijednostima. Nametnuti zakon Valentina Inzka bi dobrodošao i ‘europskoj Hrvatskoj’, koja uporno negira ratne zločine i nagrađuje jedinice koje su u njima učestvovale. Milanović se sa ovakvim odlukama svrstava u red najnečasnijih državnika na našim prostorima – izjavio je Obradović.