subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

“Odbrana BiH – Igman 2022.”: Obaveza dovršiti izgradnju države za koju su najbolji među nama dali živote

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

U ovome danu prisjećamo se jedne od najvažnijih bitaka za odbranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, bitke na Igmanu. To je jedna od najvećih vojnih pobjeda koju su izborili borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, poručeno je večeras sa svečane akademije održane povodom manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine-Igman 2022” u Sarajevu, glavnom gradu BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanoj akademiji koja je održana na plato vanjskog amfiteatra Memorijalnog centra Kovači prisustvovao je veliki broj građana i zvaničnika, uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omera Osmanovića te nekadašnje pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Džaferović je u obraćanju priustnima izjavio da su bijeli šehidski nišani najjasnije svjedočanstvo borbe za Bosnu i Hercegovinu, slobodu i dostojanstvo.

“Naš herojski otpor počiva na žrtvi onih koji su bili spremni protiv zla i nepravde ustati po cijenu života i suprotstaviti se daleko nadmoćnijoj sili agresora. Samo takva odlučnost, odlučnost naroda koji brani pravo na opstanak i građana koji brane pravo na slobodu i jednakost, može uroditi plodom. Takav otpor se ne može slomiti“, kazao je Džaferović te dodao:

“U ovome danu, prisjećamo se jedne od najvažnijih bitaka za odbranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, bitke na Igmanu. To je jedna od najvećih vojnih pobjeda koju su izborili borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i naša politika, predvođena ratnim Predsjedništvom Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnim komandantom Alijom Izetbegovićem te zasnovana na pravednim ciljevima i civilizacijskim tekovinama. Bili smo napadnuti sa svih strana na Igmanu. Agresor je bio uvjeren da je slamanje našeg otpora samo pitanje vremena.“

Podsjetio je da su borci Armije Republike Bosne i Hercegovine pružili neočekivan otpor protiv agresora.

“Mimo svih očekivanja i vojne logike taj otpor je nakon pobjede na Igmanu stalno jačao. Armija je potom izrasla u nadmoćnu i pobjedničku vojnu silu. Ovo želim posebno da naglasim: ta pobjeda nije bila samo vojna, već i civilizacijska. Izborili smo demokratiju. Odbranili smo ideju i biće ove zemlje. A, to je veliko“, kazao je.

Džaferović je istakao da još uvijek ima onih koji otvoreno atakuju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH i dovode u pitanje njenu održivost, prijete podjelama, podrivaju njene institucije i međunarodni subjektivitet.

“Ideološki i politički sljedbenici onih koji su glavni organizatori genocida i udruženog zločinačkog poduhvata, ometaju naš napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u Evropskoj uniji i NATO-u. Ali, čini se da je kraj tim destrukcijama sve bliži. Niko više ne želi otvaranje novih rana u Bosni i Hercegovini. Svi značajniji međunarodni faktori odlučno se suprostavljaju takvoj politici. Naša je obaveza da dovršimo izgradnju države za koju su najbolji među nama dali svoje živote. Zaboravimo na ideološke podjele, stranačke ili lične interese, jer je interes države iznad svih tih pojedinačnih interesa. Uspjet ćemo jedino ako kreiramo ambijent u kojem će mladi ljudi ostati da žive dostojanstveno od svoga rada i zasnivaju porodice, jer to je jedini garant budućnosti. To moramo svaki dan imati na umu i predano raditi na tome cilju“, zaključio je on.

Ministar Osmanović je istakao da je u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom odbrane od agresije ključni faktor bio čovjek.

“Prisjećamo se hrabrosti naših velikih poduhvata u historiji Bosne i Hercegovine. To nije bio običan posao. Gradili smo armiju protiv velikosrpske agresije u hodu i tako je stasala naša Armija Republike Bosne i Hercegovine. Često poželim da naša Bosna i Hercegovina danas ima solidarnost i entuzijazam koji je tada imala naša vojska. Mi tada nismo imali superiornu tehniku kojom su raspolagali naši neprijatelji. Naš ključni faktor je bio čovjek. Zato iskazujemo pijetet prema našim palim vojnicima. Bez njih ovog danas ne bi bilo“, kazao je Osmanović.

U Sarajevu je danas u okviru programskih aktivnosti manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ organiziran i tradicionalni defile “Mladi na putu života“.

Tokom defilea je položeno cvijeće na nekoliko lokacija u gradu – kod Spomenika ubijene djece opkoljenog grada Sarajeva, Vječne vatre, kod turbeta Alije Izetbegovića i Zida sjećanja – Memorijalni centar Kovači.

U okviru manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ ove godine se organiziraju brojni programi, svečanosti i sadržaji.

Iz Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo naveli su da tradicionalna manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman” ima za cilj čuvanje sjećanja i spomena na najbolje sinove i kćeri Bosne i Hercegovine. Kroz ovu manifestaciju nastoji s uspostaviti i očuvati kultura sjećanja i pamćenja, posebno kod mlađih naraštaja kojima se prenosi poruka kako se voli domovina.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA