Odluka o bojkotu izbora: Pozvani lideri u Srebrenicu, Bošnjacima prijeti nestanak

181

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” uputila je predsjednicima osam probosanskih stranaka koje su ih podržale na Lokalnim izborima 15. novembra, da u četvrtak 18. februara dođu u Srebrenicu i prisustvuju sastanku na kojem će se razgovarati o održavanju ponovnih izbora 21. februara i bojkotu na koji se odlučila Inicijativa.
– Mi smo prije donošenja konačne odluke o bojkotu ponovnih izbora obišli predstavnike svih političkih stranaka i tražili od njih da nas podrže u našim odlukama. Tada smo dogovorili da dođu i Srebrenici i ovaj poziv je rezultat tog dogovora. Sutra ćemo znati ko će od pozvanih predsjednika stranaka doći – pojasnio je za Faktor Sadik Ahmetović, šef izbornog štaba Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Na upit zašto su donijeli odluku o bojkotu ponovnih izbora zakazanih za nedjelju 21. februara, te da li tako idu na ruku postojećim strukturama na čelu sa Mladenom Grujičićem i SNSD-om, Ahmetović kaže:

– Idemo na Ustavni sud BiH apelacijom i mislimo da imamo dovoljno argumenata da dobijemo odluku u našu korist. Ugrožena su ustavna prava naših ljudi koji žive van Bosne i Hercegovine koji nisu glasali na izborima 15. novembra, ne svojom voljom, nego greškom drugih, i da im se to omogući. Najpravednije rješenje bi bilo da se na bazi naše apelacije donese odluka o raspisivanju novih izbora za Srebrenicu. Dakle, da se ponište izbori i na svim redovnim biračkim mjestima, dijaspori, znači u potpunosti da se ponište i donose odluka o novim izborima.

Ahmetović poručuje za “one koji ne vide, a oni u Srebrenici to odlično vide”, na sceni je ispunjavanje ratnih ciljeva Radovana Karadžića, što znači potpuna eliminacija Bošnjaka iz političkog života u Republici Srpskoj, što vodi njihovom potpunom nestanku u ovom entitetu.

Poziv da dođu u Srebrenicu upućen je predsjedniku SDA Bakiru Izetbegovuću, SBB-a Fahrudinu Radončiću, DF-a Željku Komšiću, SBIH-a Ameru Jerlagiću, PDA Mirsadu Kukiću, Naše stranke Predragu Kojoviću, SDP-a Nerminu Nikšiću i NiP-a Elmedinu Konakoviću.

(Faktor)