Ohrabren ponašanjem međunarodne zajednice, Dodik najavio da želi ovladati i Brčko distriktom

399

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će državljani RS koji žive u Brčko Distriktu “u određenoj formi” moći da glasaju na referendumu o Danu RS, a kako bi umirio srpsku javnost, Dodik je izmislio da je Brčko Distrikt „kondominijum dva entieta“, što je notorna laž. Međutim, ohrabren ponašanjem međunarodne zajednice koja mu dozvoljava da glumi kabadahiju, Dodik kreće u nove podvige.

Građani će ovdje izaći na referendum u određenoj formi i danas sam došao u Brčko da ih pozovem na to”, rekao je Dodik novinarima u Brčkom, prenosi Srna.

Odgovarajući na pitanje o kakvoj formi je riječ, Dodik je rekao da će o tome odlučiti Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu RS-a.

Predsjednik RS-a naveo je da je supervizor za Brčko Distrikt, mimo zakona i ovlaštenja, spriječio građane Republike Srpske koji žive u Brčkom da se izjasne o pitanju važnom za njih, a to je praznik Srpske.

“Supervizor je to učinio po političkom nalogu, smatrajući da ima potrebu da se dodvori Bakiru Izetbegoviću i muslimanima iz Sarajeva. To nije bila pravna odluka”, ocijenio je Dodik.

On je istakao da je ovom odlukom supervizora srušeno nekoliko deklaracija o ljudskim pravima koje se odnose na izjašnjavanje, što, kako kaže, nije bilo dovoljno da sam supervizor sagleda tu situaciju.

“Mi cijenimo da je odluka supervizora bila ishitrena i da može biti povučena. Očekujemo da on to i učini. On je prekršio niz propisa čineći to. On nije iznad Ustava, a Ustav garantuje pravo građanima da odlučuju putem referenduma”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a podsjeća da je Brčko Distrikt, prema arbitražnoj odluci, kondominijum – zajedničko vlasništvo dva entiteta.

“Do sada nam nisu dozvoljavali da se manifestuje onaj dio našeg vlasništva nad tim, ali u svakom slučaju u vremenu koje dolazi sigurno će se i to pitanje morati da stavi na dnevni red”, kaže Dodik.

Kako bi umirio srpsku javnost, Dodik je izmislio da je Brčko Distrikt „kondominijum dva entieta“, što je notorna laž. Dovoljno je pročitati Statut Brčko Distrrikta,odnosno prvi član Stauta, koji vrlo jasno precizora pravnu poziciju Distrikta.