subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Općina Jezero: Obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Čerkazovićima i Ljoljićima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Prigodnim programom kod spomen obilježja u Čerkazovićima jučer je obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Čerkazovićima i Ljoljićima, u općini Jezero.

Pored velikog broja mještana i gostiju iz drugih gradova na obilježavanju nije niko prisustvovao iz javnog i političkog života.
Vjerski program ovom prilikom predvodili su glavni imam MIZ Jajce, prof. Zehrudin ef. Hadžić, šejh Ramiz ef. Bećirović i imam džemata Šipovo, Sadik ef. Đulabić.

– Mi ne možemo vratiti naše najmilije, žrtve zločina, šehide, ali ono što možemo jeste da ih se sjećamo, učimo Fatihe i radimo dobra djela pri njihove duše. Posebno ono što možemo uraditi jeste da odgojimo našu djecu i buduće generacije, na način da neće nikada dozvoliti ono što smo mi, da budu žrtve zločina i da na svakom koraku uče Fatihe šehidima, nego da se odlikuju osobinama gazija, odvažnih, pametnih i dobrih komšija. Posebno da nikada ne budu žrtve zločina, a ni dželati jer nas islam uči da budemo u miru s drugima i širimo mir, istakao je glavni imam Hadžić.

Jezero i Šipovo političari rijetko posjećuju, glavna spona s Federacijom BiH odvija se preko Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Traže pravdu

Pripadnici Vojske RS-a 10. septembra 1992. godine okupili su mještane sela Ljoljići i Čerkazovići te ih odveli do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Tada su ubijena 23 civila, a četiri su ranjena. Kasnije su ekshumirani iz jame Draganovac nedaleko od Čerkazovića.

Zajednička dženaza klanjana je u Vincu 12. maja 1999. godine, gdje je pokopano 19 tijela, dok se još uvijek traga za Adnanom, Adamom i Selvedinom Karahodžićem.

Za ovaj zločin Vijeće Suda BiH u aprilu 2008. godine osudilo je Mirka (Špire) Pekeza na 21 godinu zatvora, Mirka (Mileta) Pekeza na 29 godina i Milorada (Ljupka) Savića na 21 godinu zatvora dok, kako se navodi, organizator ovog zločina Jovo Jandrić nikad nije uhvaćen niti procesuiran, stoji u priopćenju.

Porodice traže da konačno budu pronađeni posmrtni ostaci njihovih najmilijih, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje glavnih aktera ovog strašnog zločina.

(Jajce Online)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA