Optužbama na račun Bošnjaka Raspudić samo dokazao da je islamofob

202

Zastupnik u Saboru susjedne Hrvatske Nino Raspudić očigledno se suočava sa manjkom ideja i konstruktivnih prijedloga kojima bi dao smisao svom političkom angažmanu, pa poseže za optužbama na račun Bošnjaka kako bi stekao naklonost bujajuće hrvatske radikalne desnice – istaknuo je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić.

Kako naglašava “iznošenjem neutemeljenih optužbi Raspudić ne da ne dokazuje postojanje navodnog islamističkog terorizma kao najveće sigurnosne prijetnje u Bosni i Hercegovini i regionu, već samo potvrđuje svoju islamofobiju i šovinističke svjetonazore”.

– Takve optužbe nas ne iznenađuju, s obzirom da su postale dio tradicionalnog narativa struktura koje u nedostatku razumnih argumenata kojima bi opravdali svoje političke metode i ciljeve Bošnjacima i bošnjačkoj politici neargumentovano fakturišu povezanost sa radikalizmom i terorizmom.

Uprkos činjenici da su Bošnjaci bili najveće žrtve nasilja zasnovanog na etničkim i vjerskim netrpeljivostima, što je utvrđeno i ovjekovječeno presudama međunarodnih sudova, bošnjački politički predstavnici nikada nisu tim zločinima davali religijske prefikse. Tako, primjera radi, pokolj u Ahmićima nije bio katolički terorizam već ratni zločin čiji izvršitelji imaju svoje ime i prezime i koje su Raspudićevi istomišljenici svečano dočekivali nakon izdržavanja zatvorskih kazni – kaže Softić.

Takav odnos ukazuje na civilizacijsku razliku između bošnjačke politike i one politike koju Raspudić propagira i čiji eksponent nastoji postati.

– Preporučujem Raspudiću, ukoliko ima ambicije da postane kredibilan političar i da se njegovi stavovi uvažavaju i van okvira radikalnih desničarskih krugova, da se prije iznošenja sličnih optužbi upozna sa izvještajima relevantnih međunarodnih organizacija koji govore o rezultatima institucija države Bosne i Hercegovine u borbi protiv ekstremizma i terorizma, pa i onog koji on naziva “islamističkim” – ističe Softić.

Haris Zahiragić

Zastupnik u Saboru R. Hrvatska ispred “MOSTA” – Nino Raspudić, održao je na sjednici Sabora govor pun neistina, etničke i vjerske mržnje i islamofobije, optužujući Bosnu i Hercegovinu da je leglo tzv “islamskog terorizma”.
Dakle, održao je klasični govor mržnje.
Veoma opasan narativ koji dolazi od naših komšija, a koji, već sada slobodno možemo zaključiti, ima svoje ozbiljno utemeljenje i kontinuitet u hrvatskoj političkoj sceni, napisao je Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Svašta je Raspudić stavio u svoj šovinistički govor koji je čitao, a kao izvore je, nažalost, koristio i neke domaće medijske natpise i izjave političara iz Bosne i Hercegovine.
Bez obzira na zlonamjernost i neistine koje je Raspudić iznio, ukoliko ga zaista zanima terorizam u Bosni i Hercegovini, onda ga je prvo trebao potražiti u haškim presudama.
Gdje će, osim velikosrpskih terorista, pronaći i eksponate politike koje i sam zastupa.
Politike UZP-a, koja je osim terorizma činila najveće ratne zločine.
Naprimjer, najeklatantniji primjer terorizma u Bosni i Hercegovini je rušenje Starog mosta u Mostaru, jer to rušenje nije imala nikakvu vojnu svrhu, nego isključivo terorističku.
To jeste, imalo je za cilj da muslimane, čije je to remek djelo arhitekture i koje je to remek djelo na neki način predstavljalo u Hercegovini, drži u strahu i beznađu.
Takođe, to zlodjelo je imalo i svoju vjersku notu, jer trebalo je u Mostaru izbrisati sve što ne predstavlja njegovu katoličku tradiciju. Šta je to nego terorizam, prema definiciji koju sam gore napisao?
Pozivam svoje prijatelje iz političkog života Republike Hrvatske, a koji nisu na pozicijama šovinizma i islamofobije kao što je sam Raspudić, da ga osude i da počnu dekontamirati javni prostor Hrvatske. U suprotnom, susjedne države sa najvećom kopnenom granicom i generalno prijateljski narodi će, nažalost, produbljavati jaz. Što je dugoročno veoma loše, čak i opasno.
Nisu ove optužbe nimalo naivne, jer ne tako davno pod istim optužbama su bosanskohercegovački muslimani dehumanizirani, a onda su nad njima izvršeni najgori ratni zločini i zločin genocida. Posebno nisu naive ako dolaze i organa države čiji funkcioneri su presuđeni kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata.
Stoga, ne smijemo ostati nijemi na ovakve govore mržnje, zaključio je Zahiragić.