petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Oslobođeno oko 700 kvadratnih kilometara teritorije: Ukrajinske snage povratile kontrolu u Balakliji u oblasti Harkova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ukrajinska vojska povratila je kontrolu nad gradom Balaklija, koji se nalazi na jugoistoku oblasti Harkov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podijelio je na svom nalogu na društvenim mrežama snimke na kojim se vidi kako se vijori ukrajinska zastava i kako tri ukrajinska vojnika stoje na krovu zgrade u okrugu Balaklija.

Vojnici su Zelenskom poručili da je njegova naredba izvršena i da je vraćena kontrola u Balakliji.

“Sve je na svom mjestu. Ukrajinska zastava, slobodna Ukrajina, slobodni ukrajinski grad pod nebom. Hvala vam. Ponosan sam“, naveo je Zelenski uz objavljeni snimak.

U današnjem saopštenju ukrajinske vojske navedeno je da je više od 20 naselja u oblasti Harkov ponovo pod ukrajinskom kontrolom.

Guverner vojne uprave oblasti Harkov Oleg Sinegubo saopštio je da su ukrajinske snage izvele snažne kontranapade protiv ruskih snaga u Harkovu.

“Tokom odbrambenih operacija za vraćanje izgubljene teritorije u pravcu Harkova, od početka sedmice, ukrajinske oružane snage prodrle su u neprijateljske linije na dubini do 50 kilometara”, rekao je ukrajinski brigadni general Oleksij Gromov na brifingu u Kijevu.

Američki general: Ukrajina pogodila preko 400 ruskih meta sistemima Himars

Ukrajina je pogodila preko 400 ruskih meta raketnim sistemima Himars koje je isporučio SAD, javlja Reuters.

To je novinarima jučer rekao general Mark Milley, predsjednik Združenog štaba američkih snaga u zračnoj bazi Ramstein u južnoj Njemačkoj.

“Vidimo stvarne i mjerljive dobitke od Ukrajine u korištenju ovih sistema. Naprimjer, Ukrajinci su Himarsima pogodili više od 400 meta i imali su razoran učinak”, rekao je.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA