subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Otvoreno pismo Kajganiću: Nedopustiv indolentan odnos Tužitaštva BiH prema prijavama za negiranje genocida

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo Milanku Kajganiću, vršiocu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jer deseci krivičnih prijava za negiranje genocida u Srebrenici stoje u Tužilaštvu BiH.

Iz IGK su podsjetili da su samo oni uputili više krivičnih prijava, mahom još prošle godine, a još ne znaju šta se s njima dešava.

– Jedna od najvažnijih misija Instituta za istraživanje genocida Kanada je institucionalna borba protiv negiranja genocida u Srebrenici upotrebom sudskih, naučnih i historijskih činjenica o tom najvećem zločinu poslije Holokausta u Evropi. U tom smislu IGK je inicirao između ostalog i peticiju putem Kanadskog parlamenta kojom traži od Vlade Kanade da krivično sankcioniše negatore genocida u Srebrenici, a koji žive u Kanadi.

IGK je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio više krivičnih prijava za negiranje genocida u Srebrenici, ali i za negiranje države Bosne i Hercegovine.

IGK je 31.8.2021. podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za njegovo kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici.

IGK je 15.10.2021. podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bosanskohercegovačkog ntiteta Republika Srpska zbog kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka Bosne i Hercegovine, te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

IGK je 10.11.2021. podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Marka Ivasa, novinara novinske agencije Tanjug, zbog negiranja genocida u Srebrenici tokom intervjua s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Komšića.

IGK je 13.12.2021. zajedno sa udruženjem “Žene žrtve rata” podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Krivična prijava je podnešena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republika Srpska koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine.

IGK je 05.5.2022. podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv izvjestioca Radio-televizije entiteta Republika Srpska Danijela Simića zbog negiranja genocida u Srebrenici – navedeno je u otvorenom pismu kojeg potpisuje Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Istaknuto je da godinu od stupanja na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno, odluke visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (tzv. Inzkov zakon), nema niti jedne optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog vojnog suda, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) ili Međunarodnog krivičnog suda(ICC) ili Suda u Bosni i Hercegovini.

– IGK je upoznat da više od 40 podnesenih prijava od organizacija i pojedinaca stoji u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Kao podnosilac prijava IGK nema nikakvu informaciju šta se dešava sa našim prijavama. IGK smatra nedopustivim indolentan odnos Tužilaštva Bosne i Hercegovine prema krivičnim prijavama za negiranje genocida u Srebrenici i negiranje države Bosne i Hercegovine. Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da navedene prijave hitno i prioritetno obradi i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice.

Za IGK procesuiranje negatora genocida predstavlja isti prioritet kao i krivični progon zločinaca. Stoga, pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno pristupi primjeni “Inzkovog zakona” – naglašeno je u pismu.

Ukazano je da je IGK o svakoj podnesenoj krivičnoj prijavi upoznao premijera Kanade Justina Trudeaua, organizacije i zajednice koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobda, te druge pojedince, organizacije, institute i zajednice.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA