Ovaj četnik je danas imenovan u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH

936

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, izabrani su članovi Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta, a jedan od izabranih članova je i Nikola Poplašen, smijenjeni predsjednik RS-a, piše bh. novinska agencija Patria.

Osim Poplašena, u UO imenovani su još Momčilo Pelemiš, Midhat Jašić i Marinko Jurilj.

Ukoliko ste zaboravili ko je Nikola Poplašen, dopustite nam da vas podsjetimo.

Poplašen, profesor prava i nekadašnji predsjednik Republike Srpske, u jeku rata u našoj zemlji, u martu 1993, osnovao je Srpsku radikalnu stranku, jer je smatrao da cilj SDS-a nije ujedinjenje svih Srba.

Godinu dana kasnije, 20 marta 1994, Vojislav Šešelj imenovao ga je četničkim vojvodom. Poslije ga se ‘odrekao’ uz tvrdnju da je izdajica, te je na svom suđenju Šešelj rekao da mu je titulu četničkog vojvode dao samo zato što se kao komandant “studentskog odreda” pred kraj rata istakao u borbama u banjalučkoj regiji.

Na haaškom suđenju Momčilu Krajišniku, Poplašen je crnu šajkaču, kokardu, kamu i pušku nazvao “tradicionalnom narodnom nošnjom” koju su Srbi nosili u svečanim prilikama. Tu fotografiju je koristio i za svoju promociju tokom predizborne kampanje u jesen 1998. kada je izabran za predsjednika RS.
Sa funkcije predsjednika RS-a smijenio ga je tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp, jer je odbijao da postavi Milorada Dodika za premijera. Za međunarodnu zajednicu, Dodik je tada bio fin i umjeren političar, i nisu željeli gledati pulena Slobodana Miloševića Branu Miljuša na ovoj funkciji.

No, Dodik ga je, trinaest godina poslije (2012) odlikovao Ordenom Republike Srpske.

Bh-index.com