Ovo je čovjek koji je zločincu Dariu Kordiću viknuo: Sotono, ubico!

6389

Zoran Scout Ivančić – Zagrepčanin sa sarajevskom adresom i dugogodišnji mirovni aktivist – pokazao je jučer rijetko viđenu građansku hrabrost. Na dočeku koji su “crni ljudi” na aerodromu Pleso priredili osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, Ivančić je prekinuo govor bivšeg predsjednika Herceg Bosne odgovornog za pokolj u Ahmićima i povikao: “Sotono, ubice!” Nekolicina iz okupljene mase pokušala ga je zbog toga linčovati, ali Ivančića je spasila policija, koja ga je odvela iz hodnika zračne luke Pleso. Nezapamćeni čin hrabrosti Ivančića je tako koštao samo lakših tjelesnih ozljeda.
Zoran Ivančić na Pleso je stigao s prijateljicom Sabinom Šabić. U rukama su imali transparente s ispisanim brojem 116. Broj je to žrtava pokolja nedužnih civila koji su u Ahmićima, u aprilu 1993. godine, napravile snage pod političkim zapovjedništvom Darija Kordića i njegovih pobočnika. Dvoje hrabrih umiješali su se u masu od 500 Kordićevih obožavatelja planirajući u jednom trenutku podići transparente kako bi javnost podsjetili na monstruozan zločin. Kad su shvatili da njihove transparente nitko neće zapaziti, Ivančić je odlučio u ime istine riskirati život. Nakon početnih Kordićevih riječi, kad je osuđeni ratni zločinac primirio prisutne koji su vikali “Za dom spremni” i pjevali “domoljubne” budnice, Ivančić je povikao: “Sotono! Ubico!” Trenutak kasnije okupljeni su nasrnuli na njega i prijateljicu. Zahvaljujući intervenciji policije, dvoje hrabrih izvuklo se s nekoliko udaraca i ogrebotina.
Ivančića je policija odvela u policijsku postaju u zračnoj luci. Ispočetka nije bilo jasno da li se tamo nalazi kao žrtva ili osumnjičenik. Policija je bila izrazito korektna prema čovjeku čija građanska hrabrost je jučer osvjetlala obraz Zagrebu. Međutim, na koncu mu je uručen papir u kojem stoji da ga se tereti za narušavanje javnog reda i mira. O tome da li je kriv odlučit će mjerodavni prekršajni sud. Napadači, štovatelji Darija Kordića nisu privedeni. Ivančić je pušten nekoliko sati kasnije, nakon što je saslušan, odnosno nakon što mu je služba hitne pomoći sanirala ozljede.
Lupiga.Com