Palmer pred američkim Senatom o BiH: Milorad Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka

255

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan je od prioriteta SAD koji ima značajan utjecaj na čitav region i transatlantsku sigurnost. Rekao je ovo zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew), dodavši kako Bosna i Hercegovina ne smije biti ostavljena po strani.

U svjedočenju pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj sigurnosti, Palmer je naglasio da, dok pregovori stoje, dvije strane riskiraju da propuste najbolju šansu u generaciji da normaliziraju odnose i krenu naprijed ka sigurnijoj i prosperitetnoj budućnosti.

– Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim nivoima, kao i podnošenje ANP-a NATO-u. I dalje smatramo da je liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i podložno riziku, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i općinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga za nadu. I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje – rekao je Palmer.

On je ocijenio kako se, uprkos pokušajima reformi, stvari i dalje odvijaju sporo, navodeći da je izborna reforma veoma važna kada je riječ o poboljšanju stanja u BiH.

– Pokušavamo izvršiti pritisak da se formira Vijeće ministara BiH i da se pošalje ANP, glavna prepreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka. ANP nije članstvo u NATO-u nego je proces reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini – smatra Palmer.

Palmer je istakao kako će fokusirati svoje napore na usmjeravanje regiona ka zapadu, radeći s vladama na unapređivanju reformi i ojačati ih protiv vanjskih malignih utjecaja, kao i pomoći im u rješavanju pitanja “koja ih razdvajaju od njihovih evropskih i euroatlantskih težnji”.

Palmer je rekao i kako SAD očekuju da nova vlada na Kosovu ukine takse na robu iz Srbije i BiH, a da Beograd prekine kampanju u svijetu za nepriznavanje Kosova.

– Mi očekujemo da će nova kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendirati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH koje su nanijele štetu međunarodnoj poziciji Kosova. Naredna vlada bi također trebalo jasno da izloži građanima Kosova značaj povratka dijalogu i pregovorima – istakao je američki zvaničnik.

Palmer je dodao i da “Srbija, sa svoje strane, mora prestati sa svojom kampanjom delegitimiranja Kosova u međunarodnoj zajednici”.

– Putem kampanje poticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa – rekao je Palmer.

(Saff/Avaz)