SAFF

Pangea mreža poslala poruku Juratoviću: Prekinite kampanju klevete i govora mržnje

Facebook
Twitter
WhatsApp

Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu jučer je govorio o navodnom “pozicijskom papiru o Bosni i Hercegovini“, ali je i kritikovao Mrežu Pangea koja mu je nešto kasnije i odgovorila.

Juratović je optužio SDA da je na „tihi način provlačila islamizam”, ali tu se nije zaustavio, te je dalje rekao kako „radikalne struke kod Bošnjaka zloupotrebaljvaju žrtve genocida u Srebrenici“.

Mrežu Pangea, koja je inače njemačko-bosanskohercegovačka mreža za ekonomiju, obrazovanje i akademiju osnovana je sa ciljem povezivanja profesionalaca, poduzetnika, akademika i studenata bh. porijekla, naveo je kao primjer kako dio bh. dijaspore nanosi štetu u BiH.

Spomenuli ste mrežu Pangea, a ja se pitam ko je to. To su pojedinci koji su sebi uzeli za pravo ispunjavati neke interese, koji ovdje tvrde da sam ja fašist, islamofob. Ako je to slučaj, ako je (Krsto) Lazarević (član stranke Zelenih) fašist i islamofob, ako je Majić fašist i islamofob, ako je Ivo Komšić fašist i islamofob, Puhalo…, onda se pitam tko su u njihovim očima demokrati i prijatelji BiH – naveo je Juratović, između ostalog.

A sada je stigao i odgovor za Juratovića upravo iz ove mreže.

Pangea mreža nije organizacija bošnjačke dijaspore u Njemačkoj, mi smo bosanskohercegovačko udruženje sa pripadnicima svih vjera etničke grupe i pripadnosti. Osim toga, više od 70 posto naših članova Njemačke su građani koji su ovdje rođeni i odrasli i sada su sastavni dio njemačkog društva. Nazvati nas bošnjačkom organizacijom je jednostavno pogrešno- navodi se u prvom dijelu odgovora.

Dalje objašnjavaju da je vrlo lako vidjeti ko vodi ovu mrežu, te da sam pogled na ovu web stranicu prikazuje i članove upravnog odbora, ali i druge.

Nikada nismo tvrdili da ste “fašista ili islamofob”. Isto važi i za novinare Danijel Majić i Krstorevic koje nikada nismo spomenuli ni u jednom postu, tvitu ili slično. Molimo vas da se u budućnosti suzdržite od ovih pretpostavki – poručili su te dodali:

Pangea mreža nije skup pojedinaca, već sa više od 300 uspješnih profesionalaca kao članova, to je najveće udruženje te vrste na njemačkom govornom području.
Navode da im je gokus povezivanje ljudi s ciljem pružanja obrazovnih mogućnosti, te dodaju da su posvećeni EU perspektivi naše zemlje kao buduće članice EU i NATO-a.

Koji od ovih ciljeva je za vas problematičan?, upitali su iz ove mreže.

Stoga vas molimo da prestanete sa ovom medijskom klevetanjem i kampanjom mržnje koju ste vi, gospodine Josipe Juratoviću, pokrenuli u u Bundestagu protiv mreže Pangea iz neobjašnjivih razloga. U suprotnom ćemo biti primorani da preduzmemo pravne radnje u smislu st. 186. i 187. Krivičnog zakona za klevetu ili klevetu. Jer granica onoga što se može reći je odavno prekoračena. Mi ćemo stupiti u kontakt s vašom kancelarijom u Bundestagu kako bismo mogli lično razgovarati o ovoj temi. Tada možete upoznati i ljude koji stoje iza mreže, kako ste to tako lijepo rekli! – navodi se u zaključku odgovora iz ove mreže.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA