Pet delegata traži hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH: Ili radite ili idite u šumu

177

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, Zlatko Miletić, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i Asim Fazlić podnijeli su zahtjev da se hitno sazove sjednica ovog državnog organa.
– Početkom oktobra poslao sam poziv tadašnjem predsjedavajućem Bakiru Izetbegoviću, a u novembru aktuelnom Draganu Čoviću da se sazove sjednica. Nisam dobio odgovor. Ovo se tiče prije svega pravnog aspekta. Dejtonski mirovni sporazum nijednim svojim aneksom ne dozvoljava blokadu državnog parlamenta.

Poslovnik oba doma jasno kaže da se sjednice moraju jednom mjesečno. Zna se šta su dužnosti delegata. Postoji i etički kodeks. Na sceni je kvaziparlamentarizam, antiustavnost, antizakonitost, to je put u totalirizam.

Onima koji opstruiraju imaju dvije opcije, da rade u parlamentu ili u šumi. Ovo je udar na pravni poredak u BiH, pojedinci žele oteti volju naroda, ili počnite raditi ili dajte ostavke. U suprotnom, imamo opcije B, pa i C, postoje mehanizmi. U ovom trenutku želimo iscrpiti sve mogućnosti koje nam nudi poslovnik – kazao je Bećirović.

Miletić je uputio poruku Kolegiju Doma naroda.

– Tražimo od sva tri člana Kolegija da sazovu sjednicu. Oni se ponašaju kao faraoni. U 34 mjeseca koliko traje ovaj saziv Doma, 17 mjeseci nismo imali sjednicu. Posljednja sjednica održana je 1. jula – rekao je Miletić.

Fazlić je naglasio kako Klub Bošnjaka u potpunosti podržava ovu iniciativu.

(Faktor.ba)