Pet činjenica o životu u Gazzi

432

1. Uvijek je dovoljno ribe u moru- ali samo ako ti dopuste da je loviš

Od januara 2009. godine izraelske pomorske snage ograničile su palestinske ribarske brodove na područje udaljeno tri nautičke milje od obala Gazze, blokirajući im na taj način pristup na 85% ribolovnog područja Gazze. U stvarnosti pristup vodama je ponekad ograničen na jednu nautičku milju. Od 2008. godine morska blokada je smanjila ulov ribe za 90%. Od početka blokade u junu 2007. godine ulov ribe se smanjio za 7000 metričkih tona što predstavlja ukupni gubitak od oko 26,5 miliona američkih dolara. Sve ove restrikcije gurnulo je 90% ribara iz Gazze u siromaštvo. Ribolov je takođe postao opasan po život. Samo u 2011. godini desila su se 72 incidenta gdje je prijavljeno da su izraelski brodovi otvorili vatru na palestinske ribarske brodice, ranivši četiri ribara, dok je jedan nestao na moru. Kao dodatak ovome ribarske brodice su često prisiljavane da pristanu na obalu, pri čemu su 43 ribara uhapšena i podvrgnuta ispitivanju u 2011. godini.

2. Obrazovanje je najbolji način za napredovanje- osim ako nemaš prilike da iskoristiš svoje obrazovanje

34% radne snage u Gazzi, uključujući polovinu omladine, je nezaposleno. Od početka blokade 2007. godine skoro 30% firmi je zatvoreno u Gazzi, dok je 15% firmi moralo otpustiti i do 80% svojih radnika. Bez mogućnosti da zarade svoju platu 80% stanovnika Gazze prima humanitarnu pomoć da bi preživjeli. Osnovno i srednje obrazovanje je takođe vrlo teško pogođeno ovom blokadom. Zabrana uvoza građevinskog materijala i odugovlačenje oko dopuštanja uvoza dozvoljenih materijala uzrokovalo je nestašicu u 230 škola u Gazzi. Ova nestašica znači da je 85% škola u Gazzi prisiljena da radi po pola dana, duple smjene dovode do redukcije trajanja školskog časa i eliminacije vanškolskih aktivnosti, što sve uzrokuje drastičan pad kvalitete dječijeg obrazovanja.

3. Cvijeće ti može uljepšati dan- ali ono ne može obnoviti ekonomiju

Godišnji izvoz u 2011. godini je bio manje od 3% od onoga prije blokade, sa cvijećem kao jednim od produkata koji je dozvoljen za izvoz. U 2012. godini 9 miliona karanfila izvezeno je iz Gazze za vrijeme cvijetne sezone, 2 miliona manje nego što je izvezeno u 2011. godini i 41 miliona manje nego što je bio izvoz u periodu prije blokade 2007. godine. Od početka blokade izvoz iz Gazze je skoro u cjelosti ograničen na agrikulturalne produkte namjenjene tržištu u Nizozemskoj kao dio specijalnog aranžmana sa nizozemskom vladom.
U ovom periodu nijedan izvozni artikal iz Gazze nije ušao u Izrael i za samo nekoliko kamiona kolačića od datula je dato odobrenje da uđe na Zapadnu obalu. Prije blokade Izrael i Zapadna obala uvozili su oko 80% artikala iz Gazze. Zabrana izvoza drugih tradicionalnih izvoznih artikala (poput tekstilnih proizvoda, namještaja i prehrane), zajedno sa ograničenjima uvoza sirovina potrebnih za proizvodnju uništilo je ekonomiju u Gazzi. Sa pristupom na samo 35% obradive zemlje u Gazzi, u tzv „buffer-zoni“ ,domaća produkcija je također pala. Zbog ograničenja pristupa kultiviranoj zemlji u ovom području godišnji agrikulturalni prihod se smanjio za 75.000 metričkih tona, što predstavlja gubitak od…

Preuzmite BESPLATNO najnoviji broj SAFF-a (broj 328) ovdje

PODIJELI
Prethodni članakBroj 328
Sljedeći članakBroj 329