Počeo samit lidera NATO-a: Ovo je najuspješniji savez u historiji

451

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da će, unatoč razlikama među članicama, savez i dalje biti okupljen oko glavne zadaće, odnosno zajedničke sigurnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

U Londonu je počeo Samit koji je okupio predsjednike i premijere članica tog saveza, a okupljeni će pokušati usaglasiti sigurnosne planove.

Sjedinjene Američke Države (SAD) usprotivile su se nacrtu sigurnosnog plana NATO-a o Turskoj u kojem se ukazuje prijetnja terorističke organizacije YPG/PYD/PKK, a Turska je poručila da neće odobravati sigurnosne planove drugih članica sve dok taj plan ne bude odobren.

Prvi čovjek NATO-a Stoltenberg je na početku zasjedanja istakao da je to najuspješniji savez u historiji koji se mijenjao u skladu s promjenama u svijetu.

On je kazao da je to jedina platforma koja okuplja Sjevernu Ameriku i Evropu i savez koji brine za sigurnost blizu milijardu ljudi.

Domaćin samita i premijer Velike Britanije Boris Johnson je u uvodnom obraćanju istakao kako NATO obilježava sedam decenija postojanja i kako okuplja 29 zemalja.

-Činjenica da danas živimo u miru, pokazatelj je na čemu se temelji ovaj savez. Suština je da niko neće pomišljati da nas pobijedi sve dok smo zajedno i da niko ne može započeti rat – poručio je Johnson.

Ukazujući na Peti član Sjevernoatlantskog sporazuma, prema kojem se napad na bilo koju članicu tretira napadom na cijeli savez, Johnson je kazao da bi jedini slogan NATO mogao glasiti “svi za jednog, jedan za sve”.

Johnson je dalje kazao da se kroz historiju pokazalo da mir ne treba shvatati kao garanciju stanja. On je kazao da je Velika Britanija izdvojila dva posto bruto društvenog proizvoda za potrebe odbrane u skladu s postignutim sporazumom te je kazao da sve članice trebaju uskladiti svoja djela s riječima.

Ogovarali Trumpa

Na samitu NATO-a u Londonu, koji se održava jučer i danas, imali smo prilike vidjeti kako se američki predsjednik Donald Tramp (Trump) prepucava s francuskim kolegom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) pred kamerama.

No, nova snimka koja je procurila u medije i na društvene mreže pokazuje kako čelnici nekih od najvažnijih američkih saveznica, koliko se iz razgovora može zaključiti, ogovaraju i ismijavaju Trampa.

Snimak je nastao na prijemu u Bakingemskoj palači kod kraljice Elizabete II i njenog nasljednika, princa Čarlsa (Charles).

Na njoj se mogu vidjeti holandski premijer Mark Rute (Rutte), kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau), britanski premijer Boris Džonson (Johnson) i francuski predsjednik Makron, kako, stojeći u krugu razgovaraju uz čašicu.

A dio razgovora, koji su uhvatili mikrofoni američke televizije CBS, prilično je zanimljiv.

“A zbog toga si kasnio?”, pita Džonson Makrona. Makronov odgovor se ne može razumjeti na snimci, ali na njega se nadovezuje Trudo: “Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta.”

“O da, da, najavio je…”, kaže dalje Trudo, ali ostatak rečenice je opet nerazumljiv.

Makron je, naime, u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trampom koji je prije samita oštro napao Makrona zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

– Samo se vidjelo da je njegovoj ekipi čeljust pala na pod (u šoku) – kaže u nastavku razgovora Trudo, prema svemu sudeći govoreći o Trampu.