petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Podžić i Truss: Budućnost BiH leži u jačanju partnerstva s NATO-om

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić ugostio je ministricu vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.
Gostujuću delegaciju Velike Britanije činili su i sepecijalni izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan Stuart Peach, amabasador UK-a u BiH Matthew Field, vojni ataše pukovnik Andrew Tait i ostali saradnici.

U delegaciji MO i OS BiH su pored ministra Podžića bili i zamjenik ministra za politiku i planove Mijo Krešić, zamjenik ministra za upravljanje resursima Mirko Okolić, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, te ostali saradnici.

Podžić je izrazio duboku zahvalnost ministrici Truss za posjetu i nesebičnu podršku Vlade UK-a, kako odbrambenom resoru tako i državi BiH.

Također, Ministar je upoznao gostujuću delegaciju s trenutnim stanjem u MO i OS BiH, problemima i izazovima uzrokovanim nedostatkom finansijskih sredstava i blokadom rada državnih institucija, te mogućim neželjenim posljedicama zbog rata u Ukrajini.

Ministrica vanjskih poslova Truss se zahvalila na srdačnom prijemu ističući sljedeće: ”Budućnost Bosne i Hercegovine leži u suverenosti i samoopredjeljenju, u jačanju partnerstva s NATO-om i zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva”.

Ona je također naglasila predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu, te buduće planove za veći stepen ekonomske i sigurnosne saradnje, uprkos secesionističkim i ruskim pokušajima da izvrše uticaj i destabliziraju zemlje.

Ministrica je najavila investiciju u vrijednosti od 100 miliona dolara na zapadni Balkan do 2025. godine putem Plana investicijskog partnerstva.

Po pitanju rata u Ukrajini ministrica Truss naglasila je da se ne smije popustiti pred ruskom agresijom, da se na nju mora odgovoriti snagom, te da je potrebno osigurati nastavak podrške Ukrajini putem vojne pomoći i ciljanih sankcija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA